Hrvatska: Erste banka nudi zlatni depozit – novi proizvod vezan uz zlato

Dodajte komentar

Erste Zlatni depozit+ vezan uz cijenu zlata najnoviji je štedno-investicijski proizvod Erste&Steiermärkische Banke namijenjen građanima. Plasirat će se u tranšama, a upis prve tranše moguć je od ponedjeljka 9. jula 2012.

Riječ je, pojašnjavaju, o strukturiranom depozitu s elementima štednje te mogućnosti ostvarenja dodatnog prinosa zavisno o kretanju cijene zlata. Za razliku od ulaganja u investicijsko zlato ili druge oblike ulaganja, kod ulaganja u Erste Zlatni depozit+ nema rizika gubitka uložene glavnice, a zagarantovana je i fiksna kamata od 0,10 posto.

Maksimalni prinos nije ograničen, već zavisi o tržišnim kretanjima cijene zlata. Prinos zlata utvrđuje se korištenjem prosječne cijene zlata kroz 12 mjeseci, na koliko se depozit i ugovara.

Stopa učestvovanja u prinosu za klijenta je 40 posto, a u slučaju porasta cijene zlata u odnosu na početnu (1.604 USD), uvećava se i prinos koji klijent dobija na svoj depozit.

Stopa učestvovanja od 40 posto znači da će klijent, u slučaju da cijena zlata naraste za primjer 15 posto, ostvariti prinos na depozit od 6 posto, na što se nadovezuje garantovani prinos na osnovu fiksne kamatne stope od 0,10 posto.

Ukoliko pak prosječna cijena zlata kroz razdoblje trajanja depozita bude manja u odnosu na onu u trenutku ugovaranja, ulagaču je garntovan cijeli iznos glavnice uvećan za fiksnu kamatu. Minimalan ulog je 1.000 eura, na rok od jedne godine.

„Tokom krize cijena zlata tradicionalno raste, pa se u posljednje vrijeme pokazala potreba za nadopunjavanjem bankarske ponude i mogućnošću nekog oblika ulaganja u zlato. S obzirom da Hrvatskoj ulaganje u investicijsko zlato nije uobičajeno zbog velikih finansijskih opterećenja, ovakav proizvod predstavlja alternativu. Njegova je dodatna prednost 100 posto povrata uložene glavnice, uz garantovano pripisivanje fiksne kamate, bez obzira na kretanje cijene zlata“, rekao je Neven Kaić, direktor Direkcije prodaje i brokerskih poslova.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *