Fortune: Royal Dutch Shell najveća svjetska kompanija

Dodajte komentar

Ukupna dobit 500 najvećih svjetskih kompanija lani je porasla za sedam posto, na 1,6  biliona dolara, pokazuje ljestvica koju tradicionalno objavljuje američki magazin Fortune. Na vrhu ljestvice je britansko-holandski naftni div Royal Dutch Shell, a među deset najvećih je osam energetskih kompanija.

Pogledajte cijelu listu

Po broju preduzeća na ljestvici Kina je prvi puta pretekla Japan – među 500 najvećih su 132 američke kompanije, 73 kineske i 68 japanskih. Na listu je ušlo 12 novih kineskih preduzeća, a broj evropskih pao je sa 172 na 161.

Iako su američke kompanije i dalje najzastupljenije na ljestvici, pogled na promjene na ljestvici u posljednjih deset godina pokazuju da su Sjedinjene Države najveći gubitnih globalnih promjena. Godine 2002. na ljestvici je bilo 197 američkih kompanija naprema lanjskih 132.

S rastom prihoda od 28 posto Royal Dutch Shell je s prvog mjesta potisnuo američki trgovački lanac Wal-Mart, koji je na vrhu bio prethodne dvije godine, a lani su mu prihodi pali za 4,2 posto. Shell je lani prihodovao gotovo 484,5 milijardi dolara uz dobit od 30,9 milijardi dolara. Kompanija je dobit u odnosu na 2010. povećala za 53,6 posto.

Na drugu mjesto ugurao se američki energetski div Exxon Mobil 452,9 milijardi dolara prihoda i 41 milijardom dolara dobiti. Wal-Mart je treći s prihodom od 447 milijardi dolara i 15,7 milijardi dolara dobiti. Osim s padom prodaje, američki trgovački lanac se lani morao nositi i s optužbama za podmićivanje u Meksiku.

Četvrti je British Petroleum (BP), a zatim slijede tri kineske energetske kompanije – Sinopec (5.), China National Petroleum (6.) i State Grid  (7.). Među deset najvećih su još američke firme Chevron i ConocoPhilips te japanski Toyota Motor.

Petsto najvećih svjetskih kompanija lani je ukupno prihodovalo 24 biliona eura ili 29,5 biliona dolara, što je 13 posto više nego prethodne godine. Nakon energetskih kompanija najzastupljenije na ljestvici su poslovne banke te automobilska industrija.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *