Željezara za dolar

Dodajte komentar

Sve je manje vremena do isteka već dva puta produžavanog roka za pronalazak eventualnog kupca Željezare u Smederevu. Zainteresovani strateški partneri ponudu bi trebalo da dostave do 10. septembra, a sadašnja vlada bi je prepustila i za evro. Od utorka je i druga peć u “tihom hodu” i pitanje je hoće li dražava od jeseni, ako ne nađe investitora, imati novca za nastavak proizvodnje.

Sa eventualnim ulagačima, kako je u ponedjeljak rekao ministar ekonomije Nebojša Ćirić, Vlada pregovara oko smanjenja troškova proizvodnje.
– Sa sindikatima Željezare Smederevo postignut je dogovor da visoka peć bude na “tihom hodu” do septembra, a da država nastavi razgovore sa potencijalnim strateškim partnerima koji bi investirali u to preduzeće – rekao je u ponedjeljak Ćirić. – Pokušavamo da pronađemo nekoga kome bi, ako treba, Željezara bila data za jedan evro ili dolar, jer je važno da se obezbjedi kontinuitet proizvodnje i sačuvaju radna mjesta. Predstavnici Vlade Srbije sa kompanijama, koje su zainteresovane za ulaganje, pokušavaju da se dogovore o jeftinijoj cijeni imputa, kako bi cijena čelika bila niža.
Posljedice nekonkurentnosti srpskog čelika zaposleni u Željezari već osjećaju. Prosječna zarada im je, sa 60.000 dinara dok je vlasnik bio “Ju-Es stil”, pod državnim okriljem pala na oko 40.000 dinara.
Tokom ljetnih mjeseci i prinudnih odmora primaće oko 23.000 dinara. Posustajanje smederevske fabrike, međutim, već se uveliko vidi i u srpskim spoljnotrgovinskim bilansima.

Izvoz pada

Izvoz gvožđa i čelika je prvih pet mjeseci ove godine bio za 208 miliona evra manji nego u istom periodu lani – kaže ekonomista Miroslav Zdravković. – Istovremeno, pošto je Željezara i veliki uvoznik, imamo pad uvoza kamenog uglja i koksa i minerala za ukupno oko 145 miliona evra. Zasad nemamo rast uvoza gvožđa i čelika zbog prestanka domaće proizvodnje, ali se to može očekivati.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *