Alcoa: Uprkos ostvarenoj dobiti, predviđanja za skoriju budućnost nisu sjajna

Dodajte komentar

Sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija počela je u ponedjeljak izvještajem Alcoe, a iako su bolji od očekivanja, rezultati najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma pokazuju da bi, zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, ova sezona mogla biti najslabija u posljednje tri godine.

Alcoa, tradicionalno prva kompanija iz sastava Dow Jones indeksa koja objavljuje kvartalne rezultate, izvijestila je da je u drugom tromjesečju ostvarila operativnu dobit od 61 milion dolara, ili 6 centi po dionici, ne računajući jednokratne troškove.

To je nešto bolje od zarade od 5 centi po dionici, koliko su očekivali analitičari na Wall Streetu, pa je cijena dionice te kompanije porasla 2 posto.

Međutim, uključujući jednokratne troškove, Alcoa je poslovala s gubitkom od 2 miliona dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvarila dobit od 322 miliona dolara, ili 28 centi po dionici, prenosi portal SEEbiz.eu.

Prihodi kompanije pali su, pak, 9 posto, na 6 milijardi dolara, jer su od prošle godine cijene aluminijuma potonule 18 posto. Ipak, i prihodi su nešto veći od očekivanih 5,8 milijardi dolara.

Pad cijena aluminijuma posljedica je slabljenja potražnje u svijetu zbog usporavanja rasta najvećih globalnih ekonomija, što je proizvođače aluminijuma natjeralo na smanjenje proizvodnje kako bi se stabilizovale cijene.

Zbog smanjene proizvodnje i prijašnjih zaliha, poslovodstvo Alcoe očekuje rast potražnje za aluminijumom u idućem razdoblju.

„Ostajemo pri našoj ranijoj procjeni da će ove godine potražnja za aluminijumom u svijetu porasti za 7 posto, a najviše u Kini, za 11 posto”, kazao je izvršni direktor Alcoe Klaus Kleinfeld.

Poslovni rezultati Alcoe nešto su bolji nego što se očekivalo, no očekivanja analitičara znatno su smanjena posljednjih mjeseci zbog recesije u mnogim zemljama eurozone i usporavanja rasta dviju najvećih svjetskih ekonomija, SAD-a i Kine.

Zbog toga bi ova sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija mogla biti najslabija u posljednje tri godine.

Analitičari, naime, u drugom tromjesečju očekuje prosječni pad dobiti kompanija, sadržanih u S&P 500 indeksu, za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što bi bio prvi pad njihove dobiti još od 2009. godine.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *