U Hrvatskoj dvostruko veće plate nego u ostatku regije; Crnogorci rekorderi po broju mobilnih telefona

Dodajte komentar

Ukoliko devet država koje su trenutno u nekoj fazi procesa proširenja Evropske unije jednog dana postanu punopravne članice, biće, osim Islanda, među najsiromašnijima i najmanje razvijenima državama EU.

Ipak, nova je publikacija Eurostata koja se bavi proširenjem, ustanovila kako su sve te države u posljednjih deset godina ostvarile znatan napredak, piše Jutarnji list.Island je daleko iznad ostalih na tom popisu i svi pokazatelji – od očekivanog životnog vijeka preko prosječne plate do korisnika interneta – pokazuju da se čak i u vrijeme krize radi o razvijenoj zemlji, koja je u mnogo toga iznad prosjeka EU i u kojoj je ugodno živjeti. Prosječni Islanđanin živi osam godina duže od prosječnog Srbina, a Island je jedina zemlja u Evropi u kojoj je nezaposlenost žena manja od nezaposlenosti muškaraca, dok je na Kosovu nezaposleno čak 55 posto žena. Prosječna plata u Islandu desetak je puta veća nego u Albaniji,kupovna im je moć 11 posto veća od prosjeka EU, a stanovnici BiH ne mogu si priuštiti ni trećinu onoga što si prema iznosu BDP-a po stanovniku mogu priuštiti građani Evropske unije.

Hrvatska je, iako daleko iza Islanda, zauzela drugo mjesto na ljestvici tih devet zemalja. Statisitika potvrđuje da život u regiji nije bajan, iako Eurostatovi stručnjaci naglašavaju napredak i poboljšanje standarda u posljednjih 10 godina. No ostaje činjenica da prosječna plata, koja je u 10 godina narasla za 56 posto, u Makedoniji iznosi 262 eura bruto, četiri puta manje nego u Hrvatskoj. Prva sljedeća prosječna bruto plata nakon Hrvatske, koja je 2010. godine iznosila 1.056 eura, jest turska plata, koja iznosi 502 eura, navodi Jutarnji.

Prosječnom građaninu EU na izdatke za stanovanje, režije, hranu i transport odlazi 49 posto svega potrošenoga, dok u Hrvatskoj porodice na to troše 66 posto, a na Kosovu čak 77 posto. Uprkos lošim finansijskim prilikama, u regiji je, čini se, vrlo važno imati mobilni telefonl, Crnogroci su tu rekorderi. Tako u EU na svakog stanovnika dolazi 1,2 mobilna telefona, dok ih svaki Crnogorac ima 2,2. Hrvatska, Albanija i Srbija sa 1,4, odnosno 1,3 mobilna telefona po osobi takođe su iznad prosjeka EU.

Autor/Izvor: bankar.me/SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *