U Crnoj Gori roaming znatno skuplji nego u zemljama EU

Dodajte komentar

Cijene roaming usluga crnogorskih mobilnih operatera nekoliko puta su veće od onih koje odnedavno važe u Evropskoj uniji EU, pišu Večernjenovosti.

Podsjećamo da je Evropski parlament 1. jula odobrio je nova ograničenja cijena za upotrebu mobilnog telefona preko granice koji podrazumjeva pozive, slanje poruka i prenos podataka.Tako je cijena poziva iz roaminga snižena sa 35 na najviše 29 centi, dok je maksimalna cijena za primljene pozive osam centi po minutu.Najviša cijena po poslatoj poruci je devet centi, a maksimalna za prenos podataka sa interneta biće 70 centi po megabajtu.

Evropska komisija je predvidjela i dalje snižavanje cijena u naredne dvije godine, pa će biti i upola niže od sadašnjih.

Crnogorski operateri, T-Mobile, Telenor i m:tel, međutim, o snižavanju cijena roming usluga ne razmišljaju. Cijene, kod sva tri operatera, čak deset puta su više od onih u EU, pišu Večernje novosti.

U T-Mobile se cijena odlaznog poziva naplaćuje od 12 centi do čak 6,19 eura po minutu. Dolazni su nešto jeftiniji pa se kreću od devet centi za Srbiju do 1,09 eura za svijet. Kada je u pitanju SMS, on košta od 16 centi pa do 1,19 eura.

Cijene roming-usluga kod ostala dva crnogorska operatera, m:tel i Telenora, su nešto niže nego kod T-Mobile, ali skuplje od evropskog prosjeka.

U Telenoru se odlazni pozivi naplaćuju od 90 centi do 3,3 eura, a dolazni od 14 centi do 2,55 eura. Cijena prenosa podataka sa interneta košta čak 11 eura po megabajtu.

Portparol kompanije m:tel Ana Martinović kazala je Novostima da skorijeg pojeftinjenja rominga neće biti.

“U EU su bili primorani da snize cijene rominga korisnicima unutar svojih granica. S obzirom na to da ne pripadamo EU, nijesmo u mogućnosti da imamo cijene na njihovom nivou”, rekla je Martinović.

Ona je dodala da bi korekcije cijena rominga uticale na poslovanje kompanija, ali se promjene ne bi odnosile na cijenu rominga već na količinu saobraćaja.

Mobilni operateri koji posluju u Crnoj Gori, T-Mobile i Telenor, u vlasništvu su kompanija koje imaju filijale koje rade u zemljama EU i koje iste usluge obračunavaju različito u EU i u Crnoj Gori. To znači da one u zemljama EU trpe gubitke koje nadoknađuju visokim cijenama u zemljama koje nijesu članice.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *