U CEZAP-u ne vjeruju da cijene neće rasti

Dodajte komentar

Crnogorski potrošači praktično se svakodnevno susrijeću sa promjenama cijena. Njihovo nezadovoljstvo najbolje uočava NVO Centar za zaštitu potrošača kojima često stižu pritužbe i sugestije na račun rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Po neki rast cijena nastaje opravdano, dok sa druge stane ima i krajnjih zloupotrebe tržišnih prilika, pišu Dnevne novine.

“Iako nam je većina trgovačkih lanaca potvrdila da će se truditi da do rasta cijena ne dolazi, zbog jako lošeg standarda građana, mi ne vjerujemo u to. Pratićemo situaciju i reagovati koliko možemo”, poručio je Milan Mijović iz NVO CEZAP.

Iz većih podgoričkih lanaca najavili su mogućnost rasta cijena ulja i mesa koje se uvoze iz Srbije, jer su i proizvođači najavili veću nabavnu cijenu. Ovo međutim, niko nije zvanično potvrdio.

“Do nekih poskupljenja mesa od četiri odsto je već došlo. Čak i do poskupljenja pojedinih vrsta ulja. Na to ćemo se posebno koncentrisati u narednom periodu, jer neki proizvođači i uvoznici zloupotrebljavaju prilike pravdajući se poskupljenjima iz iz Srbije koja se nijesu desila”, objašnjava Mijović.

Što pod uticajem cijena goriva, zatim cijene struje, potom skupog uvoza, tek cijene u crnogorskim marketima bilježe konstantan i nemali rast. Izvor Dnevnih novina, koji je želio da ostane anoniman, iz jednog maloprodajnog objekta u Podgorici, kazao nam je da su pojedine cijene za godinu porasle do 50 odsto. Tako je, recimo, cijena 100 gr kafe bila 0,48 centi dok sada iznosi 90 centi. Ulje je početkom 2011. iznosilo 0,98 centi , sada je 1, 4 eura. Cijena brašna je na primjer bila 0, 48 centi po kilogramu, dok sada dostiže do 0,8 centi…

Prosječna zarada u Crnoj Gori u maju je iznosila 487 eura, što je za 0,8 odsto manje nego u aprilu, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe iznosila 789 eura, što je za 2,1 odsto više nego aprila prošle godine.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *