Tržište EU se nada konkretnijim mjerama

Dodajte komentar

Ministri finansija članica evrozone, koji se popodne sastaju u Briselu, pokušaće tom prilikom da konkretizuju planove za ojačanje monetarne unije, ali analitičari procijenjuju da će taj sastanak možda tek ukazati na ograničenja prošlomjesečnog dogovora o pomoći prezaduženim državama i bankama.

Oni dodaju da će vjerovatno biti potrebni mjeseci da se konkretizuju odluke o nadzoru banaka, načinu za korišćenje sredstava iz evropskih kriznih fondova, pomoći Španiji i Kipru, kao i da se riješi dilema da li ublažiti stroge uslove pomoći Grčkoj, prenijela je agencija Rojters.

Troškovi zaduživanja Španije i Italije su danas porasli na gotovo neodrživi nivo, djelimično zbog toga što je izblijedila nada koja se pojavila nakon samita evrozone 29. juna da je kraj krize na pomolu. Lideri obje zemlje su proteklog vikenda apelovali da se hitno primjene donesene odluke.
“Na ispitu je kredibilitet čitavog projekta Evropske unije”, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

Na posljednjem samitu je postignut dogovor prema kojem će Evropska centralna banka (ECB) imati veću kontrolu nad bankama u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro, kao i da će sredstva iz kriznih fondova zone evra biti korišćeni za direktnu dokapitalizaciju banaka, umjesto preko vlada, što bi rezultovalo sniženjem troškova zaduživanja najugroženijih država.

Ključni elementi tih planova, međutim, nisu konkretni ni detaljni, rokovi za primjenu možda već ističu, a ministri bi na kraju mogli ponovo da se sretnu krajem jula radi donošenja konkretnih odluka.
“Iako je ovo nastavak samita od 29. juna, to ne znači da svi detalji mogu da budu dogovoreni. Pitanje nadzora ECB-a nad bankama je složeno i dugoročno, pa odluka o tome ne može da bude donesena za nekoliko sati”, istakao je jedan diplomata iz evrozone.

Pored toga, očekuje se da će ministri na današnjem sastanku razgovarati i o nasljedniku predsjednika Evrogrupe i luksemburškog premijera Žan-Kloda Junkera, čiji je zadatak da koordinira sastancima ministara finansija zone evra.

Njegov mandat završava 17. jula, ali bi mogao da bude produžen zbog konfuzije oko mogućeg nasljednika.
Ministri će danas razgovarati i o zaključcima zvaničnika “trojke”, koju čine EU, ECB i Međunarodni monetarni fond, o napretku zvanične Atine u sprovođenju reformi, nakon što je okončana prva misija “trojke” u Grčkoj nakon izbora održanih u toj zemlji 17. juna.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *