“Prosječni ulagač ne ulazi na ovakvo tržište”

Dodajte komentar

Wall Street se već dva mjeseca vrti u krug, a to bi se moglo nastaviti i ove sedmice, iako počinje sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones je prošle sedmice oslabio 0,8 posto, na 12.772 boda, a S&P 500 0,6 posto, na 1354 boda. Nasdaq je pak ojačao već petu sedmicu zaredom, ali mršavih 0,1 posto, na 2937 bodova. 

S&P 500 je pao u četiri od osam posljednjih sedmica, dok je u preostala četiri porastao. Stoga je trenutno samo 0,1 posto iznad tačke na kojoj je bio prije dva mjeseca.

Naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija pritisnula su tržište, pa ulagače prošle sedmice nije ohrabrilo ni labavljenje monetarne politike središnjih banaka eurozone, Britanije i Kine.

Čeka se kineski BDP 

Ulagači se plaše da simultano popuštanje monetarnih politika može značiti da je situacija u ekonomijama gora nego što se mislilo. Stoga se ove sedmice nestrpljivo očekuju novi makroekonomski podaci iz Kine, posebice onaj o bruto domaćem proizvodu.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjem nivou, nakon 8,1-postotnog rasta u prvom kvartalu.

S nestrpljenjem se očekuje i objava djelova zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji bi mogli pokazati koliko se čelnika američke centralne banke zalaže za daljnje kvantitativno olakšavanje monetarne politike, a koliko ih je protiv.

Podaci o zapošljavanju u SAD-u, objavljeni u petak, ostavili su ulagače u nedoumici jer nisu toliko dobri da bi potaknuli optimizam u vezi oporavka tržišta rada, ali ni toliko loši da bi Fed natjerali na hitnu reakciju.

“Trgovci su zadovoljni što mogu unutar određenog raspona ulaziti i izlaziti s tržišta, no prosječni ulagač ne ulazi na ovakvo tržište nejasnoga smjera”, kaže strateg u Prudential Financialu Quincy Krosby.

A što će reći Draghi? 

U fokusu ulagača je i evropska dužnička kriza. Nakon što je prošle sedmice Evropska centralna banka smanjila ključnu kamatu s jedan na rekordno niskih 0,75 posto, ove se sedmice očekuje izvještaj predsjednika ECB-a Maria Draghija u Evropskom parlamentu.

U ponedjeljak će takođe ministri finansija eurozone raspravljati o operacionalizaciji nedavnih odluka čelnika tog bloka o mogućnosti direktnog finansiranja banaka iz kriznih fondova, ali i o korišćenju tih sredstava za kupovinu obveznica prezaduženih članica eurozone.

Izvještajem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminijuma, u ponedjeljak počinje i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, koja će pokazati koliko je usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija uticalo na prihode i zarade kompanija.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *