Dr. Propast: Bankari su pohlepni, bili su i prije sto godina, ali nije u tome stvar

Dodajte komentar

Američki ekonomista Nouriel Roubini , poznatiji kao Dr. Propast, u intervjuu za Bloomberg rekao je šta misli o skandalu banke Barclays koja je optužena za manipulaciju kamatnim stopama.

Roubini ističe kako mnogi od strukturnih problema koji su izazvali finansijsku krizu još uvijek nisu riješeni te navodi da će kod banaka uvijek postojati određena doza pobude da varaju te čine stvari koje su ilegalne, pa čak i nemoralne. 

Jedini način da se to prema Roubiniju izbjegne jest slamanje finansijskih ‘super-tržišta’. Banke se istovremeno bave s više kontradiktornih poslova – komercijalnim bankarstvom, investicijskim bankarstvom, upravljanjem imovinom, osiguranjem, hartijama od vrijednosti itd., i u tom se poslovanju stoga javljaju masovni sukobi interesa, navodi Roubini.

Smatra da je mudrije suočiti se s cijelim sistemom i tamo riješiti probleme, radije nego da se troši vrijeme na bankare, odnosno ‘glavne igrače’.

Evo i zašto.

“Bankari su pohlepni, bili su pohlepni i u prošlosti, prije stotinu godina. Nije stvar u tome da je bankarski sektor danas puno nemoralniji nego je bio prije hiljadu godina. Trebamo osigurati da bankari djeluju na onaj način koji će takvo nemoralno ponašanje svesti na minimum te umanjiti rizike. Jedan od načina da se to osigura je razdvajanje bankarskih aktivnosti kako bi se navedeni sukobi interesa sveli na najmanju moguću mjeru. Inače će se ovo i dalje događati..”, nastavlja Roubini u intervjuu.

To ne znači da ljudi ne trebaju biti kažnjeni za počinjena nedjela, već bi trebalo kreirati efikasan sistem koji će postaviti prepreke te spriječiti bankarski sektor u lošem ponašanju. Trenutno, kazne nisu dovoljni oštre, navodi Roubini.

Ističe i kako još od početka finansijske krize niko nije otišao u zatvor. Banke su provodile brojne ilegalne stvari i niko od njih nije za to odgovarao, većina ih je prošla sasvim nekažnjeno. Ako bismo nekoga poslali u zatvor, to bi drugima poslužilo kao primjer i naučilo ih lekciji, tvrdi.

Gledano iz šire perspektive, Roubini upozorava da bi rizici koji su trenutno prisutni na tržištu mogli značajno uticati na smjer globalne ekonomije u 2013. godini.

“Kolaps eurozone, recesija s dvostrukim dnom u SAD-u, problemi u Kini, ali i na tržištima u nastajanju, rat na Bliskom istoku…samo su neki od globalnih problema s kojima bismo se mogli suočiti iduće godine”, upozorio je kontroverzni američki ekonomista.

Autor/Izvor: bankar.me/poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *