Afera “franak” tek počinje

Dodajte komentar

Udruženje Potrošač podnijelo je tužbu putem koje traži da se ukine valutna klauzula u švajcarskim francima, i da se zabrani jednostrana promjena kamatne stope.

Banke su angažovale najskuplja advokatska društva i sva su u odgovoru na tužbu napisli, tužba je neosnovana.

Da li je to istina ili ne, to će se tek vidjeti u sudskom postupku.

“Tu je zapravo tužen bankarski sektor. Ako i bude nešto, posledice mogu biti relativno velike”, kaže Radovan Dobrinić, sudija Trgovačkog suda u Zagrebu. 

U Udruženju Potrošač vjeruju da će posledice biti masovne odštete. Ukoliko se dokaže da su banke postupale nezakonito i nepošteno, korisnici kredita u švajcarskim francima kasnije će moći sami pojedinačno da tuže banke i da traže odštetu. 

Nicole Kvaitkovski, advokatica Udruženja potrošač kaže da je 15-ak veoma stručnih ljudi oko sedam mjeseci radilo na tužbi. Udruženje, kažu, zastupa interese oko 120.000 hrvatskih građana koji imaju kredite u švajcarskim francima. 

Zbog promjene kursa, ali i zbog promjenljive kamatne stope, rate su im narasle od 35 do čak 100 odsto. Jedan od njih je i lekar Branko Kolarić. On je uzeo kredit u švajcarskim francima u protivvrijednosti 78.000 evra, a rata mu je sa 440 porasla na 650 evra. 

Te rate plaća već četiri i po godina, ali je danas dužan više nego što je bio kad je podigao kredit. Glavnica mu je sada 80.000 evra.

U sličnoj je situaciji i građani Srbije

U sličnoj je situaciji i oko 30.000 građana Srbije. Advokat Vojin Biljić zastupa dvoje od njih, zadužene kod različitih banaka. Tužili su i u prvostepenom postupku i dobili sporove. 

“Banke su u svojim ugovorima suštinski same sebi dale ovlašćenje da klijentima podignu kamatu kad one nađu da je to potrebno. To je jedna odredba ugovorna za koju nije potrebna neka previše velika mudrost da bi se zaključilo da je apsolutno ništavna “, kaže Biljić. 

Prema prvostepenim presudama, a u Srbiji ih je doneseno četiri, takvi su ugovori, ovi ugovori, odnosno jednostrana promjena kamatne stope, u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima. 

Stoga Udruženje bankarskih klijenata efektiva takođe razmišlja o pokretanju kolektivne tužbe u Srbiji. 

“Nama sa strane tog nekog iskustva mnogo znači pokretanje kolektivnog spora u Hrvatskoj, njima mnogo znače ove dobijene četiri pojedinačne presude kod nas. Tako da, kad se sve to uveže, to je zbir ogromnog znanja, iskustva, koje će svima koristiti u borbi za povrat tog novca koji je nezakonito oduzet od strane banaka “, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja efektiva. 

Međutim, u Hrvatskoj suđenje po tužbi kolektivnoj je tek n apočetku i moglo bi da traje oko dvije godine. U Srbiji su donesene tek četiri nepravosnažne presude, a bankarski sektor zasad ne pristaje na nagodbe.

Autor/Izvor: bankar.me/b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *