Zvanično otvoren najviši neboder u Evropi

U Londonu je u četvrtak samo tri nedelje pre početka Letnjih Olimpijskih igara zvanično otvoren najviši neboder u Evropi – The Shard, visok 310 metara.

Za novu zvezdu londonskog pejzaža, delo italijanskog arhitekte Renca Pijana, organizovana je gala svečanost, svetlosni spektakl i koncert londonske filharmonije.

Zvaničnom otvaranju prisustvovao je premijer Katra Hamad bin Jasin Al-Tani, čija je zemlja finansirala izgradnju ovog nebodera.

Dvanaest godina nakon pokretanja ovog projekta završeni su spoljni radovi, a predviđeno je da unitrađnji radovi budu završeni 2013. godine.

The Shard je smešten na južnoj obali Temze, ima 95 spratova i panoramski terasu od 360 stepeni sa koje se London vidi kao na dlanu. The Shard je predodređen da postane jedna od glavnih turističkih atrakcija britanske prestonice u koju će se tokom letnjih Olimpijskih igara sliti više od dva miliona posetilaca.

Iako je najviši neboder u Evropi, The Shard je daleko niži od najvišeg svetskog nebodera koji se nalazi u Dubaiju. Neboder Burj Kalifa je visok 828 metara

Check Also

Zaštitnica imovinsko-pravnih poslova upozorava Vladu: Luka je pod zakupom, ne može se dati Budvi

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović decidna je da je nezakonit Sporazum o ustupanju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.