Strepe bankari širom svijeta

Dodajte komentar

Skandal zbog manipulacija kamatnim stopama prve skalpove je skinuo u britanskoj banci “Barkliz”, a svjetski mediji javljaju da će se potresi osjetiti širom svijeta.

Britanske vlasti su ranije objavile da je Agencija za istragu ozbiljnih prevara pokrenula istragu u “Barklizu”, što bi moglo da dovede i do zatvorskih kazni, a banka je već morala da plati 450 miliona dolara penala lažiranih izvještaja o troškovima pozajmljivanja banke za period između 2005. i 2009. godine.
Bivši izvršni direktor Robert Dajmond je poslije podnošenja ostavke u svom prvom iskazu u Londonu o cijelom slučaju podgrijao spekulacije da “Barkliz” nije bio usamljen u ovim radnjama, a “Blumberg” javlja da su pod lupom i Bank of Amerika, Sitigrup i UBS. Agencije dodaju da bankari širom svijeta strepe od inspekcija zbog “širenja skandala Barkliz”.

“Ne vjerujem da je samo Barkliz to radio”, kaže Kamal Mustafa, bivši rukovodilac Sitigrupa i izvršni direktor Inviktus grupe.

Sa njim se slaže i Piter Čir, osnivač “TF Market advajzors”.

“Vjerujem da se slične aktivnosti mogu otkriti i u drugim bankama. Zato u ovom periodu ne preporučujem kupovinu akcija bilo koje svjetske banke. Jasno je da su svi pritiskani da u najkraćem roku zgrnu što više para”, kaže Čir.

U svakom slučaju, kada se brojne istrage završe, a priča se da je bar deset svjetskih banaka trenutno pod lupom, biće i zatvorskih kazni.

“Ovakve manipulacije znače da će ljudi koji su se time bavili završiti iza rešetaka”, kaže Majkl Grinberger, profesor prava na Univerzitetu Merilend.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *