Posustale privrede Zapadnog Balkana, ali i inflacija

Evropska komisija ocijenila je da je od početka godine došlo do posustajanja privreda Zapadnog Balkana, tako da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od preko jedan odsto, uz slične pokazatelje u Bosni i Crnoj Gori, ali je takođe pala inflacija.

U podrobnoj ekonomskoj analizi, u koji je imala uvida agencija Beta, navedeno da ova “ponovna slabost u nekim zemljama na Zapadnom Balkanu može imati privremeno obilježje, budući da je odraz i pogoršanih međunarodnih prilika i stanja u Evropskoj uniji, kao i bitnog upliva loših zimskih uslova na proizvodnju i izvoz”.

Navodi se da u svim ovim državama, osim Makedonije, pogoršan tekući platni bilans, što je posljedica pada izvoza i mahom povećanja uvoza, a u većini njih porasli su nezaposlenost i budžetski deficit, uprkos naporima da se skrešu troškovi.

Evropska komisija ukazuje na to da od ovakvih kretanja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo snažno povoljno odudara rast BDP od 4,5 odsto u Islandu i, mada vidno usporeni, rast BDP-a od 3,2 posto u Turskoj u odnosu na prve mjesece prošle godine.

U prvom tromjesečju je došlo do pada BDP-a u Srbiji od 1,3 odsto, isti je slučaj u Hrvatskoj, a u Makedoniji je taj pad iznosio 1,4 postotka, a za ostale zemlje Zapadnog Balkana nisu dati podaci.

Evropska komisija procenjuje da će u Srbiji tokom ove godine doći do izvesnog poboljšanja privrednih aktivnosti, pa bi BDP trebalo da ipak poraste za 0,3 odsto, a u 2013. da dostigne 1,9 procenata.

Jedino se za Hrvatsku ponovo predviđa recesija i pad BDP-a od 1,2 posto u ovoj godini, za Makedoniju rast od 1,7 odsto, za Crnu Goru od neznatnih 0,4 procenta, a za Bosnu, Kosovo i Albaniju nisu date procjene.

Izvor: capital.ba

Check Also

Crnogorska ekonomija pala za 20,2%

Bruto društveni proizvod Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (april, maj, jun) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *