Kumbor će biti novi Porto Montenegro

Dodajte komentar

Vjerujem da će Kumbor biti novi Porto Montenegro, izjavio je hercegnovski gradonačelnik Dejan Mandić (SNP) nakon što je Savjet za privatizaciju ozvaničio okončanje pregovora sa državnom naftnom kompanijom Azerbejdžana (SOCAR). Vlada je juče odobrila nacrt ugovora o izdavanju zemljišta u Kumboru na 90 godina, o kojem će se izjašnjavti Skupština Crne Gore.

Nacrtom ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ predviđeno je da fiksna zakupnina bude plaćena unaprijed za prvih 45 godina zakupa što je oko 13,7 miliona eura. Opština Herceg Novi bi trebalo da dobije 30 odsto tih sredstava. Zakupac se obavezuje da u razvoj turističkog rizorta investira najmanje 52 miliona eura tokom prve tri godine zakupa, odnosno ukupno 258 miliona za osam godina.

Polovinom maja, predstavnici SOCAR-a posjetili su Kumbor i razgovarali sa Mandićem.

U toku tendera za Kumbor, lider DPS-a Milo Đukanović i njegov partijski kolega Milan Roćen posjetili politički vrh Azerbejdžana i razgovarali o investicijama. SOCAR je dobio posao, a drugorangirani konzorcijum, koji predvodi američki NCH fond, žalio se tvrdeći da su ponude nezakonito bodovane i da je favorizovana azerbejdžanska kompanija.

Iz SOCAR-a su najavili gradnju hotela, apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, helidroma, jaht kluba, marine sa 250 vezova… Konačni investicioni plan za razvoj rizorta će biti donijet nakon usvajanja državne studije lokacije, što predstavlja uslov za zatvaranje ugovora.

Mandić tvrdi da će novi turistički kompleks visoke kategorije značajno poboljšati ukupnu ponudu Herceg Novog, da će u njemu posao naći, prema nezvaničnim razgovorima sa investitorom, oko hiljadu ljudi. Prvi čovjek grada vjeruje da će investitor naći zajednički interes i u vezi sa sufinasiranjem obostrano značajnih infrastrukturnih objekata.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *