Krivična istraga zbog namještanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Britanska kancelarija za ozbiljne pronevjere (Serious Fraud Office) saopštila je juče da je zvanično pokrenula krivičnu istragu oko manipulacija ključnom tržišnom kamatnom stopom vezanim za banku “Barclays”.

Banku su prošle nedjelje američke i britanske agencije kaznile sa 435 miliona dolara zbog toga što je davala lažne izvještaje o svojim troškovima pozajmljivanja između 2005. i 2009. godine, posebno u vezi londonske međubankarske kamatne stope, ili LIBOR-a, koja utiče na troškove čitavog niza finansijskih instrumenata, uključujući i hipoteke za stanove.
Regulatorna tijela iztražuju optužbe za slične pronevjere u drugim bankama u Britaniji i drugim zemljama, ali “Barclays” banka je do sada jedina u kojoj su pronevjere nađene.
Britanska kancelarija nije navela banku po imenu već je pomenula “pitanje LIBOR-a”.
Ove nedjelje Bob Dajmond je podnio ostavku na mjesto generalnog direktora banke, a predsjednik banke Markus Edžius je najavio da namjerava da ode čim mu se nađe zamjena.
Britanska kancelarija može da tuži pojedince ili banku.
Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je prošle nedjelje da neće tužiti banku zato što u potpunosti sarađuje u istrazi, ali bi moglo da podnese tužbe protiv pojedinaca.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *