Ekonomisti najviše zarađuju, novinari na dnu

Dodajte komentar

Univerziteti u BiH otvorili su svoja vrata desetinama hiljada brucoša, a najbolje zarade imaće oni koji završe ekonomski, farmaceutski, elektrotehnički ili pravni fakultet, dok su najslabije plaćeni oni koji posjeduju diplomu Fakulteta političkih nauka, i to žurnalistike.

Podaci su ovo istraživanja, koje je uradio portal “Plata.ba”, na uzorku od 22.090 plata.
Prema ovom istraživanju, najveće prosječne plate u BiH, ali i u regiji, jesu u kategoriji višeg menadžmenta, gdje se nalaze mnogobrojne menadžerske funkcije, koje uglavnom obavljaju ljudi sa diplomom ekonomskog fakulteta.
Tako kantri menadžeri, izvršni direktori, direktori prodaje i regionalni menadžeri zarađuju od 3.000 do 5.000 maraka mjesečno.
– Generalno, diploma ekonomskog fakulteta donosi prilično visoke zarade. Direktor sektora u bankarstvu u prosjeku zarađuje 2.700 KM, rukovodilac odjeljenja 1.700 dok menadžer za upravljanje rizicima zarađuje oko 1.600 maraka mjesečno, pokazalo je istraživanje.
Sa diplomom Filozofskog fakulteta prevodioci u prosjeku zarađuju oko 1.100 maraka, profesori oko 1.000, a psiholozi oko 900 KM. Najmanje zarade ipak imaju žurnalisti sa prosječnom platom od oko 780 KM.
Sa završenim farmaceutskim fakultetom moguća je zarada i do 2.200 maraka, na poziciji menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceuti i farmaceutski predstavnici mjesečno u prosjeku zarađuju oko 1.400 maraka.
Diploma elektrotehničkog fakulteta takođe donosi velike zarade u BiH. Tako specijalist-inženjer telekomunikacija u prosjeku zarađuje 1.860 KM, a projekt menadžer oko 1.840 maraka. – Najplaćenije pozicije u polju informatike  i softvera jesu IT konsultanta, čija je prosječna plata 1.965 maraka, kao i specijaliste-projekt menadžera koji zarađuje oko 1.960 KM, navodi se u istraživanju.
Brucoši koji su se odlučili za pravni fakultet mogu da očekuju  prosječnu platu od oko 1.260 KM.
Oni koji se odluče da budu advokati zarađivaće u prosjeku 1.800 KM. Zanimljiva činjenica jeste da se prosječna plata notara kreće oko 5.700 KM, dok notari u BiH mjesečno zarađuju i do 11.000 KM, kada se u mjesečnu platu uračunaju i svi bonusi i ostale beneficije.

Inženjeri
Sa diplomom arhitektonskog i građevinskog fakulteta prosječne mjesečne zarade kreću se oko 1.000 KM.
Plata projektnog menadžera u ovoj oblasti je oko 1.500 maraka, građevinski inženjer zaradi oko 1.100, a arhitekta 1.000 maraka. Od ostalih inženjerskih pozicija, najviše zarađuju rudarski inženjeri sa prosječnom platom od 1.250, potom mašinski, hemijski i šumarski inženjeri sa platama od oko 1.100 KM, dok najmanje zarađuje poljoprivredni inženjer i to 900 maraka mjesečno.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *