Ako pronađe naftu, koncesionar će davati državi 70 odsto svog neto profita

Dodajte komentar

Ukoliko na teritoriji Crne Gore budu pronađeni komercijalne količine nafte i gasa, budući koncesionar uplatiće državi godišnje oko 70 odsto svog neto profita.

Prema dokumentu dostavljenom Portalu Analitika, novac od nafte biće uplaćivan u specijalni fond, a oko petina prihoda ide direktno u budžet.

– Uporedna analiza pokazuje da se ukupni prihodi koje države ostvaruju od proizvodnje ugljovodonika kreću do maximalnih 75 odsto od neto profita, koje naftne komanije ostvaruju po tom osnovu. Imajući u vidu nerazvijeno tržište Crne Gore, polazište je da ovaj procenat bude između 65 i 70 odsto od neto profita naftnih kompanija, piše u dokumentu.

U dokumentu se kaže da Crna Gora treba da osnuje specijalni fond za upravljanje sredstvima od naftnih aktivnosti, što bi trebalo regulisati posebnim zakonom.

– Osnivanje fonda treba da bude prije ili u isto vrijeme kada se uvede ekstra porez na “upstream” aktivnosti. Pored rada fonda, navedenim zakonom će se propisati i način raspodjele i upotrebe sredstava. U narednom periodu usvojiće se Zakon o ekstra porezu na ugljovodonike.

U Norveškoj četiri odsto sredstava dobijenih po ovom osnovu se uplaćuje u tekući budžet, ostatak ide u specijalmi fond.

Prema propisima, naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto prihoda, a ekstra porez za ovu industriju 59 odsto. Naftne kompanije će plaćati naknade za učešće na tenderu, potom naknadu na površinu koju će koristi na osnovu ugovora o koncesiji za proizvodnju i naknada za proizvodnju nafte i gasa.

Koncesionar treba da plati porez na dobit ali i fond za troškove napuštanja ležišta i naknadu za zagađivanje životne sredine. Tender za istraživanje nafte biće raspisan za dva mjeseca, a interesovanje u predtenderskom postupku pokazalo je 18 kompanija.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *