Tender za istraživanje nafte i gasa za dva mjeseca

Dodajte komentar

Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno da će prvi tender za istraživanje nafte i gasa biti raspisan već za dva mjeseca a pobjednik bi naftu i gas tražio kod Ulcinja. Država očekuje velike prihode tek 2017. javlja Radio Antena M.

– A najveći dio prostora koji će biti objavljen na tenderu pripada nekadašnjem ulcinjskom bloku u kome je stepen poznavanja geoloških uslova na tom nivou da mi možemo odmah, bez problema, potpisati ugovor za istraživanje i proizvodnju, kazao je pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević.

Dubljević očekuje da će državni budžet početi da se puni samim raspisivanjem tendera jer kompanije prvo moraju da plate učešće. Pobjednik tendera, čim ugovor bude potpisan, plaćaće nadoknadu za zakup površine na kojoj će istraživati. Dubljević dodaje da glavni prihod dolazi s početkom proizvodnje.

– A to bi značilo, u najboljem slučaju, da raspišemo tender za dva mjeseca, pa onda godinu dok Parlament donese odluku o davanju ugovora za proizvodnju naftnim kompanijama a od toga trenutka još tri godine do početka proizvodnje. Mislim da je objektivno očekivati velika sredstva od nafte i gasa početkom 2017.

Vlada je usvojila i prijedlog fiskalne politike upstream industrije. Pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić tvrdi da je posrijedi najbolja praksa za oporezivanje nacionalnog resursa. Ukoliko kompanija koja pobijedi na tenderu pronađe naftu ili gas, država će od toga imati najveće koristi, kaže Šćekić.

– Ovom politikom se uspostavlja sistem koji podrazumijeva prihode za državu i to 70 odsto od profita kompanija.

Kako bi što bolje unovčila nacionalni resurs, prijedlogom fiskalne politike upstream industrije predviđen je i ekstra porez na dobit.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *