RAE: Gubici na distributivnoj mreži veći od planiranih

Dodajte komentar

Ukupni gubici električne energije ostvareni na distributivnoj mreži u prošloj godini su iznosili 491,9 gigavat sati (GWh), odnosno 19,2 odsto preuzete električne energije iz mreže Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i veći su od planiranih 7,4 odsto.

„Ostvareni gubici električne energije su u odnosu na 2010. godinu manji 2,2 odsto“, navodi se u u Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o stanju energetskog sektora Crne Gore u prošloj godini, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, javila je Mina.

Za pokrivanje gubitaka električne energije u prenosnoj mreži Elektroprivreda (EPCG) je, kako se dodaje, u prošloj godini isporučila CGES-u 159,3 GWh, što čini 3,7 odsto preuzete električne energije za potrebe ukupnog crnogorskog konzuma. To je 1,7 odsto manje od plana, odnosno 3,1 odsto manje u odnosu na 2010.

Iz RAE su saopštili da je smanjenje gubitaka električne energije u prošloj godini u distributivnoj mreži rezultat niza preduzetih mjera i aktivnosti, od kojih su najvažnije zamjena 14,28 hiljada brojila električne energije na postojećim i izmještenim mjernim mjestima potrošača.

Smanjenju gubitaka doprinijelo je i selektivno izmještanje 2,66 hiljada mjernih mjesta kod potrošača kod kojih je otkrivena neovlašćena potrošnja, ili se posumnjalo u neovlašćeno korišćenje električne energije, kod kojih su brojila nedostupna za očitavanje i koji ne dozvoljavaju isključenje zbog duga ili neovlašćene potrošnje.

„Potrošačima kod kojih je otkriveno neovlašćeno korišćenje električne energije obračunato je 16,04 GWh“, rekli su iz RAE.

U obimnom izvještaju RAE, koji se između ostalog odnosi na nalaze iz nadzora energetskih subjekata, investicije, kao i stanje na tržištu električne energije, navodi se da je EPCG u prošloj godini u sopstvenu infrastrukturu uložila 11,79 miliona eura, što je 50 odsto manje od investicionih ulaganja u 2010.

Od ukupnih kapitalnih ulaganja u proizvodne kapacitete je investirano 3,16 miliona eura, u distributivnu infrastrukturu 7,58 miliona eura, u idejne i razvojne projekte i izradu projektne dokumentacije 420 hiljada eura, a u osnovna sredstva Snabdijevanja 640 miliona eura.

– Kada je u pitanju struktura investicionih ulaganja po kategoriji sredstava, tokom prošle godine u EPCG najviše je uloženo u opremu 5,68 miliona eura, u zemljište 1,89 miliona eura, u građevinske objekte 2,42 miliona eura, dok je u ostala osnovna sredstva, opremu i alat uloženo 1,75 miliona eura“, navodi se u izvještaju.

CGES je prošle godine investirao u sopstvene kapacitete 5,83 miliona eura.

U izvještaju se takođe navodi da je uvozna zavisnost crnogorskog elektroenergetskog sektora u prošloj godini došla do izražaja zbog nepovoljnih hidroloških uslova na što ukazuje odnos ostvarenog uvoza od 1,37 miliona megavat sati (MWh) ili 89,93 odsto više nego 2010.

U prošloj godini u Crnoj Gori ukupno je proizvedeno 2,65 hiljada GWh električne energije, 34 odsto manje nego 2010. To je i 14,5 odsto slabije od prošlogodišnjeg plana.

– Ukupna potrošnja električne energije u Crnoj Gori iznosila je 4,22 hiljade GWh, što je u odnosu na plan manje 6,3 odsto, a u odnosu na ostvarenje iz 2010. godine 4,9 odsto viš, precizirali su iz RAE.

Iz RAE su dodali da je u prošloj godini nivo cijena električne energije u Crnoj Gori smanjen na 55,8 odsto u odnosu na EU, što je, kako objašnjavaju, rezultat smanjenja cijena po odluci regulatora.

„Crna Gora u odnosu na zemlje EU ima najnižu cijenu. Od zemalja u okruženju veće cijene imaju Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Povećanje cijena su najavile Srbija i Makedonija“, poručili su iz RAE.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *