“Moody's” snizio prognozu rejtinga “Barclays”-a

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Mudis snizila je prognozu rejtinga finansijske snage britanske banke Barkliz na “negativnu” sa “stabilne”.

To je uslijedilo nakon ovonedjeljnih ostavki najviših zvaničnika banke zbog skandala oko namještanja međubankarskih kamatnih stopa.

Odluka oslikava “zabrinutost da ostavke visokih zvaničnika banke i konstantna neizvjesnost oko pravca kretanja firme negativno utiču na akcionare”, navodi agencija.

Američke i britanske agencije odredile su prošle nedjelje Barklizu kazne ukupne vrijednosti 453 miliona dolara, jer je između 2005. i 2009. prosljeđivao lažne podatke, korišćene u određivanju međubankarskih kamatnih stopa libor i euribor.
Bivši izvršni direktor Barkliza Bob Dajmond odgovarao je juče na pitanja britanskog parlamenta o razgovoru koji je 29. oktobra 2008. vodio sa zamjenikom guvernera Banke Engleske Polom Takerom, za kog se sumnja da je umješan u malverzacije oko kamatnih stopa.

Dajmond je naveo da ga Taker nije ohrabrivao da podnosi lažne izvještaje na vrhuncu kreditnog sloma iz 2008.

Ta tema smatra se ključnom u razotkrivanju skandala, budući da će pokazati da li su britanske vlasti ohrabrivale banke da prijavljuju kamatne stope niže od stvarnih da bi ublažile zabrinutost tržišta oko svog finansijskog zdravlja.

Banke svakog dana međusobno pozajmljuju novac i prijavljuju po kolikoj kamatnoj stopi to čine, a visoke stope mogu da budu pokazatelj da određena banka ima problema sa pribavljanjem novca zbog finansijskih teškoća.

Akcije “Barkliza pale su danas za 0,63 odsto na londonskoj berzi, a pad su zabilježile i druge velike britanske banke.

Nakon skandala u Barklizu, u Donjem domu britanskog parlamenta biće održano glasanje o načinima buduće kontrole bankarske industrije. Premijer Dejvid Kameron će danas pokušati da dobije podršku za svoj plan “brze i odlučne” istrage, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine.

Lider opozicione Laburističke stranke Ed Miliband zalaže se za dužu istragu, mada je nagovijestio da bi mogao da podrži Kameronovu ideju.
Libor (Londonska međubankarska kamatna stopa) je glavni instrument koji se širom svijeta koristi za određivanje kamatnih stopa, dok je euribor njegov ekvivalent u evrozoni. Te dvije stope igraju ključnu ulogu na globalnim tržištima i utiču na cijenu po kojoj se zadužuju banke, preduzeća i pojedinci.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *