Francuska dodatno oporezuje naftaše

Francuska vlada uvođi posebne takse naftnom sektoru, u iznosu od 550 milijardi evra, što će dovesti do povećanja cijene benzina za jedan cent na pumpama.

Vlada namjerava da uvede posebnu taksu, koja će iznositi četiri odsto na sve naftne derivate u Francuskoj i koja će se primjenjivati samo tokom četvrtog tromjesečija 2012, precizirao je na konferenciji za novinare ministar za budžet Žerom Kaizak.

Uredbom će biti obuhvaćene sve francuske rafinerije i naftni distributeri kao što su Total, Lekler, Ošan, Karfur, kao i nezavisne kompanije.

Ovaj prijedlog vlade je dio predizbornih obećanja predsjednika Fransoa Olanda, koji se zalaže da ovaj sektor da veći doprinos povećanju javnih finasija i smanjenju deficita.

Procjenjuje se da će uvođenje takse povećati državni budžet za 550 miliona evra.

Nova vlada vidi naftni i bankarski sektor kao mogućnost za postizanje ciljeva u smanjenju javnog deficita.

Vlada je podsjetila da je naftni sektor dugo bio pošteđen od strane države zbog rasta cijena nafte na tržištima.

Unija francuske naftne industrije posljednjih dana upozorava da bi dodatno operezivanje moglo negativno da se odrazi na poslovanje rafinerija u Francuskoj, podsjetivši da je zbog teškoća u radu ovog sektora zatvoreno više rafinerija u posljednjih nekoliko godina.

“Francuske rafinerije su izgubile dvije milijarde evra u posljednjih tri godine i to je veoma loše. Postoji kontradikcija u potezima vlade koja se s jedne strane zalaže da spase francuske rafinerije kao što je Petroplus i dodatnog operezivanja”, istakao je predsjednik Ufipa Žan-Lui Šilanski.

Izvor: capital.ba

Check Also

EPCG: Dodatni popusti za štedljive

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je na današnjoj sjednici donio Odluku o utvrđivanju popusta za električnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.