UTIP: Neto profit porastao skoro tri puta

Dodajte komentar

UTIP Crna Gora, u okviru kojeg posluju hoteli Crna Gora, City i Zlatica, završio je prošlu godinu sa neto profitom od 1,14 miliona EUR, skoro tri puta većim nego 2010, prenosi Portal analitika.

Kompanija, čiji je većinski vlasnik podgoričko preduzeće Normal tours, prošle godine je imala 3,62 miliona EUR poslovnih prihoda, 30 odsto manje nego na kraju 2010. godine.

»Plaćeni porezi državnim organima iznose 101,76 hiljada EUR, dok su porezi i doprinosi na zarade bili 296,49 hiljada EUR«, navedeno je u izvještaju o poslovanju.

Ukupna aktiva kompanije na kraju prošle godine vrijedila je 25,75 miliona EUR i bila je 30 odsto veća nego u uporednom periodu.

U vlasničkoj strukturi UTIP-a, pored Normal tursa kojem pripada 80,41 odsto akcija, učestvuju i kompanija CEED Consulting sa udjelom od 7,54 odsto i Petar Ivanović iz Podgorice sa 1,04 odsto dionica.

Normal turs je u septembru 2006. godine kupio 51,36 odsto akcija UTIP-a za 4,76 miliona EUR, uz obavezu da u hotele Crna Gora i Siti investira dodatnih 17,3 miliona. Ista kompanija je 2004. godine za 860 hiljada EUR kupila i hotel Podgorica, čija je adaptacija koštala 4,5 miliona EUR.

Hotel Crna Gora, čija rekonstrukcija je u toku, prošlu godinu je završio sa dobitkom od 77,86 hiljada EUR, dok je poslovni prihod dostigao 2,27 miliona EUR. Taj objekat bi trebalo da bude rekonstruisan u hotel Hilton Montenegro, koji će imati pet zvjezdica.

Rekonstrukciju, vrijednu oko 20 miliona EUR, realizuje Hilton korporacija u saradnji sa preduzećima Normal turs, Normal kompani Company i UTIP Crna Gora i trebalo bi značajno da poboljša turističku ponudu Glavnog grada i države.

Projekat rekonstrukcije hotela Crna Gora, koji finansira Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), između ostalog podrazumijeva povećanje smještajnih kapaciteta i gradnju zatvorenog bazena, spa i šoping centra, kao i nekoliko kongresnih sala.

Građevinska kompanija Normal, koja učestvuje u rekonstrukciji hotela Crna Gora, prošlu godinu je završila sa dobitkom 1,39 miliona EUR, dok su poslovni prihodi na kraju decembra bili 5,55 miliona EUR. Ta kompanija se od osnivanja 2000. godine bavi poslovim u građevinskoj industriji, odnosno investiranjem u stambene i poslovne objekte visokogradnje.

Hotel Podgorica, koja od 2004. godine posluje u okviru Normal tursa, prošlu godinu je završila sa profirom od 563,43 hiljade EUR. Ostvareni poslovni prihodi preduzeća na kraju decembra su iznosili 2,16 miliona EUR, a porezi plaćeni državi 109,1 hiljadu EUR. Porezi i doprinosi na zarade su, kako je saopšteno, iznosili 150,2 hiljade EUR.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *