Rubini global ekononomik: “Grčka i Portugal uskoro van eurozone”

Grčka i Portugal vjerovatno će izići iz eurozone, upozorila je konsultantska firma Rubini global ekonomik.

“Smatramo 85 odsto vjerovatnim da će Grčka i Portugal izići iz eurozone”, rekla je Megan Grin iz Londona, direktorka ekonomskih istraživanja eurozone te konsultantske firme.

Tu kompaniju, inače, vodi američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je predvideo izbijanje finansijske krize 2008. i svu štetu koja je uslijedila.

“Po mom mišljenju, Grčka će biti prva država koja će izići iz eurozone”, rekla je ona, dodajući da će se to dogoditi već početkom iduće godine.

 

“Mislim da ova vlada neće imati više sreće od prethodne u sprovođenju reformi”, kazala je Grin, ocijenivši da je Grčkoj dosta.

Slično misli i vođa grčke opozicije Alekis Cipras. “Privreda u slobodnom padu ne može uravnotežiti budžet, ostvariti rast i platiti 110 milijardi eura kamata do 2020. godine. To je jednačina bez rješenja”, rekao je on.

Cipras je kazao da je interna devalvacija (smanjenje budžetskih rashoda) koju traže međunarodni povjerioci previše bolna za grčki narod i uz to neefikasna. Program “trojke” vodi u humanitarnu katastrofu, upozorio je Cipras. 

Grčka vlada počinje ove nedelje pregovore sa svojim povjeriocima o reviziji uslova za pomoć.

Grčka bi ove godine trebalo da usvoji novi paket mjera koje bi trebale omogućiti dodatnu uštedu u budžetu od 11,5 milijardi eura u 2012. i 2013. godini.

Foto tekst: Bisiness.hr

Check Also

Na programe za podršku privredi već stiglo 140 prijava

Na programe za podršku privredi, vrijedne ukupno 5,2 miliona eura, za 15 dana je već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.