Počela isplata stare devizne štednje

Gužva i red ispred Centralne banke u Podgorici obilježili su jučerašnji početak isplate devete rate stare devizne štednje za štediše koji su nakon 1. jula 2004. kod svojih banaka prijavili štednju i registrovali se kod Centralne depozitarne agencije. Isplata je predviđena u ratama do 2017, uz jedan odsto kamate na godišnjem nivou. 

Veliko interesovanje građana, koji su juče strpljivo čekali na isplatu utvrđene rate, karakteristično je, kako su nam kazali, za prva dva do tri dana početka isplate. Problema, kažu, nije bilo.

Isplata stare devizne štednje počela je i kod Atlasmont banke, filijala u Pljevljima, poslovnicama Crnogorske komercijalne i Prve banke, za građane koji su obveznice ovogodišnje stare devizne štednje kupili na berzi.

– Vlasnici devizne štednje koji nijesu podigli prvu ratu, odnosno nijesu registrovani kod CDA, treba da pođu u banku kod koje su imali deviznu štednju. Oni koji nijesu podigli drugu ratu, odnosno čije obveznice nijesu registrovane kod CDA ,treba da pođu u poslovnu jednicu CKB-a kod koje su podnijele zahtjev za isplatu, gdje će dobiti potvrdu o konverziji štednje u obveznice. Banka će prethodno usaglasiti stanje na deviznoj partiji i evidentirati u knjižici iznos devizne štednje konvertovane u obveznice – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

dan.co.me

Check Also

Bankarski sektor u 2021. godini sačuvao likvidnost i solventnost

Danas je održana 58. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao Radoje Žugić, guverner …

Leave a Reply

Your email address will not be published.