EU: Danas glasanje o ACTA

Dodajte komentar

Evropski parlament raspravljaće na današnjoj sjednici o Sporazumu o borbi protiv piraterije, posljednji put pred sutrašnje glasanje, od čijeg ishoda zavisi da li će stupiti na snagu.

Odbor EP za međunarodnu trgovinu ocijenio je nedavno da kontroverzni Sporazum treba odbaciti, jer predstavlja prijetnju za lične slobode i privatnost građana EU i preporučio je parlamentu da ga odbaci.

ACTA, koji predviđa oštre kazne protiv kršenja autorskih prava, potpisalo je u januaru 20 od 27 članica EU, kao i većina razvijenih zemalja svijeta.

Protivnici ACTA tvrde da bi primjena odredbi koje se odnose na razmjenjivanje filmova, muzike i sličnih sadržaja preko interneta uvelo cenzuru i omogućilo vlastima da nadgledaju korisnike interneta i mobilnih telefona.

Poslije masovnih protesta u nekoliko evropskih prestonica, nekoliko zemalja odlučilo je da ne ratifikuje ACTA, a neke su odlučile da povuku potpis.

S obzirom na to da su i drugi odbori EP koji su razmatrali ACTA dali negativne preporuke, šanse da EP usvoji sporazum praktično su poništene, uprkos snažnom lobiranju globalnih medijskih korporacija.

“Bez odobrenja parlamenta, ACTA ne može da stupi na snagu u EU”, navedeno je na sajtu EP, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *