CBCG i CBBiH: Stabilnost bankarskih sistema nije ugrožena

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore i Savjet (Upravno vijeće) Centralne banke Bosne i Hercegovine, održali su danas sastanak na kome je zaključeno je da stabilnost bankarskih sistema nije ugrožena, ali da se banke suočavaju sa brojnim izazovima.

Ključne ranjivosti dolaze iz realnog sektora, koji zbog smanjene likvidnosti ima teškoće u servisiranju svojih obaveza prema bankarskom sistemu. Zaključeno je da je najbolja zaštita od svih šokova adekvatan nivo kapitalizovanosti bankarskog sistema.

Imajući u vidu visok stepen povezanosti i ekonomija regiona i finansijskog sistema (preko matičnih banaka) Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zajednički je analizirana tekuća ekonomska situacija i stanje u bankarskom sistemu.

Naročito je istaknuta opasnost prenošenja negativnih finansijskih šokova kako iz EU na zemlje regiona tako i iz jedne zemlje regiona na druge zemlje regiona. Konstatovano je da zemlje regiona imaju visok stepen međuzavisnosti i da se teškoće u jednoj zemlji odražavaju na ekonomski rast i ostalih zemalja regiona.

Na sastanku je istaknuto da je kriza javnih dugova EU uticala negativno na čitav region i da se naročito manifestovala kroz smanjene mogućnosti izvoza, smanjen priliv kapitala, usporen ekonomski rast i smanjene mogućnosti podrške matičnih banaka njihovim afilijacijama.

Zaključeno je da je stabilnost bankarskih sistema Crne Gore i Bosne nije ugrožena, ali da se banke suočavaju sa brojnim izazovima. Ključne ranjivosti dolaze iz realnog sektora, koji zbog smanjene likvidnosti ima teškoće u servisiranju svojih obaveza prema bankarskom sistemu. Zaključeno je da je najbolja zaštita od svih šokova adekvatan nivo kapitalizovanosti bankarskog sistema.

Takođe, je konstatovano da je ključan izazov za sve zemlje regiona fiskalna konsolidacija, to jest smanjivanje nivoa budžetskog deficita i zaustavljanje tendencije rasta javnog duga. Dalje fiskalno pogoršanja u obije zemlje moglo bi imati negativne implikacije na finansijsku stabilnost zemlje.

Na sastanku je zaključeno da se zajednička saradnja nastavi i u narednom periodu, kao i uzajamna razmjena informacija i iskustava.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *