Rast cijena nafte

Dodajte komentar

Sirova nafta je jutros poskupjela iznad 84 dolara za barel, budući da je pooštravanje sankcija Iranu zaprijetilo da prekine isporuku zaliha nafte, u vrijeme solidne tražnje uprkos dužničkoj krizi u Evropi.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 66 centi na 84,41 dolar za barel, dok je evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu skočila za 87 centi na 98,21 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Nafta je prošle nedjelje potonula na 77 sa 106 dolara, koliko je koštala prije dva mjeseca, zbog očekivanja da će usporavanje privrednog rasta u SAD, Evropi i Kini dovesti do pada potrošnje tog energenta.

Neki analitičari, međutim, smatraju da su investitori suviše pesimistični po pitanju globalne ekonomije, kao i da je, van Evrope, tražnja “crnog zlata” za sada stabilna.

“Iako je pad cijena nafte iz maja i juna bio podstaknut strahovanjima u vezi svjetske tražnje nafte, još nismo vidjeli kolaps tražnje”, navodi se u izvještaju banke “Goldman Saks”.

Trgovci takođe pomno prate uticaj strožih sankcija SAD i Evrope Iranu, zbog njegovog nuklearnog programa, koje su stupile na snagu 1. jula. Iran, drugi po veličini proizvođač nafte u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), otkriva da je sve manje zemalja spremno da kupuje njegovu naftu, što bi moglo da smanji globalne zalihe.

“Sankcije SAD i EU protiv Irana su sada na snazi i izgleda da imaju veći uticaj nego što smo očekivali”, navodi “Goldman Saks”, dodajući da očekuje da će cijena sirove nafte skočiti na 115 dolara u roku od tri mjeseca. “Gubitak iranskog izvoza uskoro bi mogao da bude sličan prošlogodišnjem gubitku dostave iz Libije”, ocijenjuje banka.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *