Kipar traži pomoć Rusije

Dodajte komentar

Mnogobrojni presjedani prate kiparsko predsjedavanje EU, koje tek što je započelo u nedjelju: zvanična Nikozija ne kontroliše veliki dio teritorije zemlje, prva je od zemalja članica koja će predsjedavati uz prethodni zahtjev za finansijsku pomoć, a sad je još zatražila i novčanu podršku od Rusije i Kine, na šta Brisel poprijeko gleda.

Grčki dio Kipra mnogi zovu i „Mala Rusija“. Veliki broj ruskih biznismena našao je utočište u ovoj majušnoj mediteranskoj zemlji sa svega 800.000 stanovnika. Ovdje na svakom koraku mogu da se nađu ruske prodavnice, restorani, knjižare. Rusi se tu osjećaju kao kod kuće. U Limasolu radi i ruski radio. Na plažama i ulicama čuje se ruski jezik.

Pretpostavka je da je ruski kapital u nekretnine i druge vrste biznisa ušao u visini od 20 milijardi evra, u zemlji čiji godišnji društveni bruto proizvod iznosi – 18 milijardi. Za održavanje veoma dobrih veza s Moskvom brine se predsjednik Kipra Dimitris Hristofijas (na slici), jedini komunista među liderima EU, koji je najviše studije završio u Moskvi, u Sovjetskom Savezu. Rusija je prošle godine već pomogla Kipru u rješavanju budžetskih nevolja, u visini od dvije i po milijarde evra. Direktno pogođenoj grčkom krizom, zvaničnoj Nikoziji je ponovo potrebna finansijska infuzija, ovoga puta pred samo predsjedavanje EU, tokom čijeg mandata bi, ironijom sudbine, trebalo da se privede kraju skiciranje evropskog budžeta za period 2014-2020. Kipar je već zatražio deset milijardi evra od svojih partnera iz EU, da bi popravio bilans banaka. S tim u vezi, tačne potrebe ostrva daće komisija „trojke“ u čijem su sastavu EU, ECB i MMF. Nikozija je, međutim, zatražila, prema nezvaničnim podacima, još između tri i pet milijardi evra, ovoga puta od Moskve, da bi riješila problem likvidnosti u državnoj kasi. Briselu se to ne dopada. Prema priznanju portparola kiparske vlade, pregovori za kredite se vode i s Kinom, mada bi ruska pomoć trebalo da bude značajnija. U Moskvi kažu da zvanični zahtjev od Kipra u tom smislu još nisu dobili. Kremlj je spreman da pomogne Nikoziji, pretpostavlja se, do pet milijardi evra. Šta bi Moskva htjela zauzvrat? Smatra se da je Rusija naciljala gas u moru nedaleko od ostrva, mada se kao opcija vidi i vojna baza. I Moskva i Nikozija, zasad, demantuju ove navode.

novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *