60 godina Corvette

Dodajte komentar

Chevrolet je najavio početak obeležavanja 60 godina od lansiranja prve generacije modela Corvette. Prvi model pod ovim imenom pojavio se 1953. godine, kada je proizvedeno 300 jedinica, da bi do danas sa traka sišlo preko 1,5 miliona automobila.

Priča o čuvenoj “Korveti” počinje konceptom XP-122 koji je predstavljen na izložbi vozila General Motorsa (GM) u januaru 1953. u Njujorku.

Ideja je bila da se tržištu ponudi sportski dvosed koji bi bio dizajniran po ugledu na tada popularne evropske roudstere.

Koncept je naišao na dobar prijem u javnosti, pa su čelnici kompanije odlučili da krenu u serijsku proizvodnju koja je počela 30. juna 1953. godine u Flintu, u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Najpre je bilo planirano da se napravi 150 jedinica, ali je zbog velike potražnje do kraja godine proizvodnja udvostručena.

GM seli proizvodnju 1954. u Sent Luis, u Misuri, u pogon sa većim kapacitetom, pa tako te godine sa traka silazi 3.640 automobila.

Popularnost Corvette nastavila se i u decenijama koje su usledile, a tokom prethodnih šest generacija ovoga automobila ukupno je proizvedeno više od 1,5 miliona primeraka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *