Toščelik zainteresovan i za KAP

Dodajte komentar

Vlada još ne raskida saradnju sa ruskim CEAC-om, odnosno ne zna se kako će to uraditi, ali su saopštili da se za Kombinat aluminijuma interesuju turski Toščelik i njemačka kompanija Metalkorp. U okviru te grupe posluje BAGR grupe, a njihovi predstavnici su nedavno boravili u Podgorici.

“Vijestima” je to potvrđeno u Vladi, a kažu da je sve na nivou interesovanja za preuzimanje KAP-a.

Saopšteno je da ima još kompanija sa čijim predstavnicima razgovaraju, ali nije definisano da li su zainteresovani.

Poznate komanije

Toščelik je kupio nikšićku Željezaru za 15,1 milion eura, najavili su da će povećati proizvodnju, investirati 35 miliona eura i da će fabrika imati više zaposlenih 550 umjesto zatečenih 308. Da to ne znači da će sve zadržati, pokazali su čim su preuzeli Željezaru, jer sa 39 zaposlenih nije potpisan nastavak saradnje.

Kompanija je član Tosjali grupe iz Istanbula, važi za jednog od najvećih proizvođača čelika u Evropi. Bavi se proizvodnjom kvadratnih i pravougaonih profila, kao i industrijskih cijevi, šavnih i pocinkovanih.

Predstavnici njemačke grupe Monaco, u okviru koje posluje Metalkorp, nedavno su razgovarali sa crnogorskim zvaničnicima o saradnji u KAP-u.

Oni su ponudili dvogodišnje upravljanje fabrikom, a sa državom bi formirali novo preduzeće. Saradnja bi nametnula i nove obaveze jer bi poreski obveznici nastavili da plaćaju subvencije KAP-u za električnu energiju, ako stranci preuzmu upravljanje. Metalkorp se bavi metalima (željezo i aluminijum), a u okviru nje je BAGR grupa koja se bavi aluminijumom.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *