The Economist: Zemlje u kojima su preduzetnici dobrodošli

Dodajte komentar

Čelnici većine savremenih zemalja tvrde kako podstiču razvoj preduzetničke atmosfere i samo preduzetništvo. Ali u mnogim slučajevima radi se samo o lijepim riječima, dok je realnost puno drukčija. Tako većina njih zalupi vrata pred nosom stranim preduzetnicima koji dolaze sa svojim kreativnim idejama.

Ugledni Economist donosi popis zemalja koje su zaista otvorene prema preduzetnicima i šta im sve nude, kao i one koje nisu baš naklonjene stranim investitorima.

Na opšte iznenađenje, najgori slučaj je u SAD-u. Amerikanci potencijalnim stranim investitorima ne nude nikakve posebne vize koje bi im omogućile da tamo otvore sopstveno preduzeće. Nude samo vize za investitore, međutim, one su toliko rigorozne da ih rijetko ko koristi. Tako minimalna visina ulaganja mora da iznosi milion dolara, odnosno pola miliona ako se radi o slabije razvijenom području. Stoga je godišnja kvota od 10.000 viza rijetko kad popunjena.

Neke zemlje su otvorenije i sklonije prema stranim investitorima. Tako Singapur nudi vize za preduzetnike čiji minimalni iznos ulaganja iznosi 40.000 dolara, dok Britanci daju vize onim preduzetnicima koji ispune sve potrebne uslove i ako za finansiranje poduhvata ulože 50.000 funti, odnosno 77.000 dolara.

Na Novom Zelandu situacija je potpuno drukčija. Novozelanđani nemaju nikakvih posebnih zahtjeva u pogledu inicijalnih ulaganja, naprotiv, podstiču strane investitore i preduzetnicima, za koje smatraju da bi državi mogli da koriste, nude i poslovni prostor. U Čileu su još velikodušniji pa stranim investitorima, umjesto da ih oderu, nude i finansijsku pomoć. Tako za određene start-up firme nude pomoć u iznosu od 40.000 dolara, bez obaveze vraćanja sredstava.

Kinezi stranim preduzetnicima sa posebnim vještinama nude, ne samo besplatne stambene prostore, već i gotovinu za kupovinu namještaja.

U nekim zemljama koje strancima ne nude preduzetničku vizu, postoje druge opcije. Tako, recimo, Australija i Kanada imaju razvijeni sistem vrednovanja koji posebno cijeni dob preduzetnika (važno je da bude što mlađi) i vještine kojima raspolaže. Australijanci su 2007. godine smanjili broj trajnih viza za preduzetnike, ali su povećali broj viza za kvalifikovane radnike i članove njihovih porodica sa 103.000 na 126.000 viza godišnje. Poređenja radi, u SAD-u broj takvih viza iznosi oko 140.000, s tim da je američka populacija gotovo 14 puta veća od australijske.

Izvor: gdeinvestirati.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *