“Južni tok“ već 2015.

Dodajte komentar

Prve količine gasa poteći će „južnim tokom“ ka Balkanu i Južnoj Evropi krajem 2015.

Gradnja prvog cjevovoda počeće u decembru ove godine, a četvrti cjevovod će biti postavljen 2017, izjavio je u petak predsjednik „Gasproma“ Aleksej Miler na sjednici akcionara ruskog giganta. On je pojasnio da će se prvo postaviti jedan cjevovod, zatim će se u toku 2016. postaviti dva, a 2017. posljednji – četvrti.

Ukupan kapacitet „Južnog toka“ biće 63 milijarde kubika. Cilj gradnje „Južnog toka“ je račvanje pravaca tranzita ruskog gasa, kako se ne bi ponavljale ucjene zemalja preko čijeg teritorija je teklo rusko „plavo gorivo“. Da podsjetimo, to su bile Ukrajina i Bjelorusija.

Postavljanje cijevi preko Crnog mora znatno je skuplje, ali se tako izbjegavaju neprijatni razgovori sa zemljama preko kojih ide tranzit. Aleksej Miler tvrdi da će do novembra ove godine biti gotova projektna dokumentacija. Eksperti se razlikuju u procjenama toga koliko će koštati gradnja „Južnog toka“ – jedni govore deset milijardi dolara, dok drugi tvrde da će biti dvostruko skuplja.
Istovremeno će i Azerbejdžan graditi svoj gasovod do Evrope, jer nije mogao da dočeka realizaciju ideja „Nabuka“ koga su, na riječima ali ne i kapitalom, podržavali Amerikanci. Turska i Azerbejdžan su se dogovorili o projektu „Transanadolijskog gasovoda“ (TANAP). Na taj način su svi planovi gasovoda „Nabuko“ postali nerealni. Nema sumnje da će novi gasovod sigurno ubrzati gradnju „Južnog toka“.
Državna naftna kompanija Azerbejdžana biće vlasnik 80 odsto akcija konzorcijuma koji će se baviti eksploatacijom gasovoda, a turski operator „Botas“ i turska naftna kompanija TP biće vlasnici 20 odsto akcija. Konzorcijumu će se moći priključiti i druge kompanije. Očekuje se da će među prvima biti „Britiš petroleum“, glavni operator razrade gasne bušotine „Šah-Deniz“ u azerbejdžanskom dijelu Kaspijskog jezera. Dužina gasovoda biće oko dvije hiljade kilometara, iz Azerbejdžana preko istočnog dijela Turske, pa zatim do granice sa Bugarskom ili Grčkom. Gradnja će početi u na jesen 2014. godine, i završiće se za 36 mjeseci. Kapacitet će u prvoj etapi biti 16 milijardi kubika, a u drugoj etapi 20 milijardi. Kapacitet bi mogao da se poveća na 24 milijarde kubika. Prva etapa gradnje gasovoda koštaće između sedam i osam milijardi dolara.
U Bakuu su uvjereni da će investicija u novi gasovod Azerbejdžanu donijeti veliki profit, jer se očekuje da će potrošnja „plavog goriva“ u Evropi i rasti.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *