Stručnjaci MMF-a predviđaju novi potop u septembru

Dodajte komentar

Nova, velika kriza u svjetskoj ekonomiji mogla bi se dogoditi već u septembru, objavljeno je u Vašingtonu, na osnovu prognoze stručnjaka MMF-a, prenose agencije.

Stručnjaci MMF-a Luc Laeven i Fabian Valencia tvrde da je već za tri mjeseca moguć “potop” u globalnoj ekonomiji, a do tog su zaključka došli na osnovu proučavanja istorije svih globalnih i regionalnih finansijskih kriza koje su se dogodile u periodu od 1970. do 2011.

Tvrde da većina kriza nastupa u predizbornoj ili izbornoj godini u velikim zemljama.

Ove godine će, naime, biti održani predsjednički izbori u SAD-u, a planirana je i smjena političkog vodstva u Kini.

Istraživanje Laevena i Valencie je pokazalo i to da većina kriza izbija u drugoj polovini godine, a vrhunac dramatične situacije najčešće traje od septembra do kraja decembra.

Izbijanje kriza u septembru može biti uzrokovano završetkom finansijske godine u SAD-u, a djelimično i činjenicom da je privredna aktivnost tokom ljetnih mjeseci mala, jer političari i mnogi rukovodioci kompanija odlaze na odmor, pa se tada jednostavno ne donose važne odluke.

Kao tipičan primjer čvrstog temelja za početak krize analitičari navode aktuelnu situaciju u SAD- u u kojem dvije vodeće političke grupacije ne mogu usaglasiti stavove oko budžetske politike.

Zbog toga bi se, kako neki stručnjaci predviđaju, najmoćnija svjetska ekonomija uskoro mogla ponovno suočiti s vrlo jakom recesijom.

Analiza MMF-a pokazuje, između ostalog, da je tokom protekle četiri decenije Evropa bila ekonomski “najsigurnija” regija u svijetu, jer je u tom periodu pretrpjela samo jednu veliku krizu, ali to problematično razdoblje još nije okončano i moglo bi rezultirati novim finansijskim kolapsom u cijelom svijetu.

Stručnjaci MMF-a ističu da se u savremenoj svjetskoj ekonomskoj istoriji s najvećim brojem kriza suočavala Afrika i Latinska Amerika koje su pretrpjele, u tom periodu, četiri krizna perioda. Slijede ih SAD i Rusija, a osim Evrope najmanje problema u vlastitim privredama imale su Kanada i Australija.

Prema mišljenju stručnjaka MMF-a, najspokojniji period u svjetskoj ekonomiji je bio onaj u prvih nekoliko godina ovoga vijeka, ali su u to vrijeme svi važniji međunarodni analitičari upozoravali da će nakon  kreditnog buma vjerovatno uslijediti bankarska, a potom i kriza cijele ekonomije, što se i dogodilo.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *