Solana objavila oglas za prodaju imovine

Dodajte komentar

Stečajna uprava ulcinjske Solane »Bajo Sekulić« objavila je danas oglas za prodaju imovine javnim prikupljanjem ponuda po početnoj cijeni od 232 miliona eura.

Svi zainteresovani za kupovinu mogu se prijaviti do 25. jula. Prodaje se nepokretna imovina, koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali.

Pored imovine, prodaje se i oprema koju čine tehnološka i kancelarijska, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Predmet prodaje je cjelokupna imovina, pri čemu se neće prihvatiti ponuda koja se odnosi samo na kupovinu njenih pojedinih dijelova, navodi se u javnom pozivu. Ponude treba dostaviti do 25. jula u 11 sati, kada će se one biti javno otvorene.

Pravo učešća imaju sve domaće i strane kompanije i pojedinici koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene.

Ponuda mora sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Imovina će se prodati onom koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu, a ukoliko on ne zaključi ugovor, gubi pravo na povraćaj depozita.

Odluku o prihvatanju ponude stečajni upravnik će donijeti u roku od tri dana od održanog javnog otvaranja ponuda.

Depoziti će biti vraćeni ponuđačima koji ne budu odabrani, dva dana od donošenja odluke o prodaji imovine, a depozit izabranog ponuđača se zadržava i uračunava u kupoprodajnu cijenu.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju, a može se razgledati svakog radnog dana u određenom vremenu.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju održanom sredinom janura iznosila je 257,8 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Solanu od 2003. godine kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada EUR. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate pa je početkom prošle godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Ukupan dug Solane iznosi tri miliona eura, od čega se 1,7 miliona odnosi na kredite u Prvoj i Crnogorskoj komercijalnoj banci, zbog čega je sva imovina Solane pod hipotekom, uz dug za struju od 300 hiljada eura, a ostatak su potraživanja radnika i dobavljača.

U međuvremenu je u Generalnom urbanističkom planu (GUP) promijenjena namjena zemljišta čime je omogućeno da se iz poljoprivrednog zemljišta preimenuje u građevinsko.

Vlada je u novembru prošle godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

U decembru prošle godine šest opozicionih poslanika predalo je u skupštinsku proceduru predlog izmjene prostornog plana do 2020. godine, kojim je traženo da se zemljište Solane imenuje kao zaštićeno područje i time se onemogući njegova prodaja.

Nakon toga, predlog je prošao matični odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, ali nije prošao Odbor za turizam 27. marta jer su protiv njega glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), većinski vlasnik 73,47 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3, Fond zajedničkog ulaganja Trend ima 5,89 odsto, podgorička kompanija Fleš /Flash/ posjeduje 4,62 odsto, dok je iza PA zbirnog kastodi računa 1 sakriven vlasnik 1,27 odsto dionica.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *