Povezivanje Berzi u regionu

Dodajte komentar

Danas je u organizaciji i pod pokroviteljstvom USAIDA, odnosno njihove organizacije- Partners for financial stability u Zagrebu potpisan Memorandum o saradnji između regulatora tržišta kapitala sa prostora bivše Jugoslavije i Albanije, kao i berzi iz Beograda, Banjaluke, Ljubljane, Skoplja, Sarajeva, Podgorice, Zagreba i Tirane.

U ime Montenegroberze AD Podgorica Memorandum o saradnji je potpisao g-din Đorđe Đurđić, Predsjednik Odbora direktora. 

Memorandumom se precizira početak implementacije projekta koji će rezultirati stvaranjem “virtuelnog” jedinstvenog tržišta kapitala i dovesti do  tehničkog povezivanjem svih navedenih berzi u jedan trgovački sistem, dostupan svim  brokerskim kućama u regionu. Samo virtuelno povezivanje bi značilo instaliranje softvera u svim berzama, koji bi imao zadatak da vrši automatsko rutiranje naloga klijenata ka drugim i iz drugih tržišta ka domaćem.

Slično povezivanje je ostvareno prilikom uspostavljanja saradnje berzi sa prostora Jugoistočne Azije, odnosno Berzi iz: Malezije, Filipina, Singapura i  Tajlanda – implementacijom ASEAN Trading Linka; kao i berzi sa prostora Južne  Amerike – berzi iz: Čilea, Perua i Kolumbije.

Implementacija projekta predstavlja najjednostavnije rješenje povezivanja berzi u regionu, koje je podržano u trenutnim regulatornim okvirima i njime kako pojedinačne berze tako i Komisije za hartije od vrijednosti čuvaju svoj integritet i nadležnost, jer samo virtuelno – tehnički dolazi do strvaranja jedinstvenog tržišta kapitala.

G-din Đorđe Đurđić je istakao zadovoljstvo što je Montenegroberza ušla u realizaciju projekta ocijenjujući da će kroz implementaciju doći do prije svega povećanja likvidnosti tržišta kao i do stvaranja mogućnosti širenja poslovanja i razvoja svih učesnika na tržištu prisutnih u regiji. Takođe projektom bi se stvorili uslovi za stvaranje kvalitetnijeg  I efikasnijeg tržišta što je svakako u cilju investitora.

Sastanku u Zagrebu prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, institucije koja je zbog samog značaja projekta za cijelu regiju i njen finansijski sistem pokazala spremnost da finansijski podrži njegovu implementaciju.

Izvor: mnse.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *