Nezakonito plaćene garancije KAP-a

Dodajte komentar

Komisija za dodjelu državne pomoći donijela je rješenje prema kojem aktiviranje i isplata državnih garancija Dojče banke koje su date za Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, nijesu usklađeni sa Zakonom, prenose Dnevne novine.

KAP bi trebalo da vrati 23,42 miliona eura, što u postojećoj situaciji nije realno očekivati. Komisija u rješenju navodi da država treba da preduzme sve pravne radnje radi povraćaja neusklađene dodijeljenje državne pomoći.

“Nalaže se davaocu državne pomoći (državi) da preduzme sve pravne radnje radi povraćaja neusklađene dodijeljene državne pomoći, kao i da obustavi eventualnu dalju dodjelu državne pomoći Kombinatu aluminijuma Podgorica”, navodi se u rješenju.

Iznos pomoći za povraćaj je 23,42 miliona eura, odnosno iznos plaćene garancije sa pripadajućim troškovima. Nalaže se Ministarstvu ekonomije da o preduzetim mjerama i njihovoj realizaciji obavijesti Komisiju za kontrolu državne pomoći u što kraćem roku.

“U navedenom slučaju, jasno je da je isplaćena pomoć ekonomska prednost jednom preduzeću, odnosno KAP-u, koju isto ne bilo dobilo u normalnim okolnostima poslovanja”, dodali su iz Komisije.

Kako je objašnjeno, pomoć je data iz budžeta države jer su troškovi garancije plaćeni iz državnog budžeta.

“Troškovi garancije sa pripadajućim kamatama i penalima isplaćeni su za račun jednog preduzeća, odnosno KAP-a i kao takva je selektivna jer utiče na tržišni odnos između navedenog preduzeća i drugih preduzeća na tržištu”, objašnjeno je u Rješenju.

Komisija smatra da isplaćena pomoć ne može značajnije narušiti konkurenciju s obzirom da je učešće KAP-a na svjetskom tržištu 0,17 odsto.

Odluku da se plati 23,4 miliona eura državnih garancija Dojče banci, donijela je prvo Vlada, koja je nakon toga tražila da i Skupština to aminuje. Poslanici su tu odluku nakon višečasovne rasprave prihvatili.

cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *