Nedjeljni izvještaj: Produktna berza-Novi Sad

Dodajte komentar

Na novosadskoj Produktnoj berzi tokom ove nedjelje počelo je trgovanje pšenicom novog roda, a prva berzanska cijena hljebnog žita bila je 22,68 dinara /oko 0,19 evra/, saopšteno je danas sa Berze.

Ugovarani su i poslovi kupoprodaje nove pšenice s takozvanom klauzulom gratis lagera do kraja jula, i to po cijeni od 23,22 dinara /oko 0,20 evra/ za jedan kilogram.

Od ukupno istrgovanih 2.074 tone robe na Berzi, čak 950 tona bila je pšenica ovogodišnjeg roda.

Kao kupci te pšenice pojavljuju se samo aktivni trgovci kojima odgovara prošlonedjeljni veoma izražen skok cijena žitarica na evropskim i svjetskim berzama.

Berzanski stručnjaci objašnjavaju da je to stvorilo situaciju u kojoj su samo ti trgovci spremni da plate novu pšenicu po ovoj cijeni.

Stara pšenica roda 2011. godine, kojom je trgovano u količini od 125 tona, prodavala se tokom nedjelje po cijeni od 24,84 dinara /oko 0,21 evra/ po kilogramu.

Kukuruzom se na Berzi trgovalo u količini od 925 tona i to po ponderisanoj cijeni od 21,40 dinara /oko 0,18 evra/ po kilogramu.

Od ostalih roba još se trgovalo jedino sojinom sačmom, a tri berzanska ugovora od ukupno 74 tone zaključena su po jedinstvenoj cijeni od 59 dinara (oko 0,50 evra), za jedan kilogram.

Finansijska vrijednost berzanskog prometa u periodu od ponedjeljka, 25. juna, do danas bila je inače 49,2 miliona dinara /oko 424.000 evra/.

Berzanski indeks PRODEX na današnji dan bilježi vrijednost od 227,46 poena i u padu je u odnosu na prošli petak za 0,66 indeksnih poena.

Osnovni razlog blagog pada indeksne vrijednosti berzanski stručnjaci vide u pojavi novog roda pšenice na tržištu, čija je prva cijena na Berzi po pravilu niža od posljednjeg podatka, kada je riječ o cijeni pšenice prošlogodišnjeg roda.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *