Ford i Nokia stvaraju pametnija EVOS kola

Dodajte komentar

Koncept pametnog EVOS vozila iz Forda bogatiji je za Nokijino navigaciono i mobilno iskustvo zasnovano na Cloud tehnologiji.

Ford je nedavno predstavio prvi na svetu koncept pametnog automobila, koji putem Cloud usluge komunicira sa svojom okolinom, uči i pomaže vlasniku da na bolji način iskoristi poslovno, a posebno slobodno vreme.

Recimo, konstantnom vezom sa internetom i servisima baziranim na Cloud tehnologiji, EVOS saznaje vremenske prilike, stanje u saobraćaju i druge informacije, na osnovu kojih proračunava kada treba da probudi vlasnika.

Ukoliko je neko otkazao sastanak ili ga pomerio EVOS će o tome odmah obavestiti svog vlasnika, kao što će po izlasku iz garaže vratima dati komandu da se zatvore, a kući da pređe u režim uštede energije.

Ukoliko slušate muziku na svom tabletu ili telefonu, EVOS će je preuzeti preko bežične veze i pustiti je preko automobilskih zvučnika, kao što će čitati prispele mejlove i poruke, ali i pokazati na displeju atačmente ili omiljene slike i video snimke.

Sve ove stvari uopše ne moraju da budu u telefonu ili na računaru – dovoljno je da su zasnovane na Cloud usluzi i povezane kako treba, da bi automobil samostalno sve povlačio kada se pojavi ili vlasnik to zatraži. Glasovnim putem, naravno – bez kucanja i tipkanja.

Nokia će svojim Maps i mobilnim servisima pojačati EVOS koncept vozilo, tako da će ono moći da samostalno vrši navigaciju i na osnovu informacija dobijenih od servisa Nokia Weather i Nokia Traffic izračuna najbolju rutu i prilagodi vožnju uslovima na putu.

Ukoliko neko ukrade EVOS vozilo ili pokuša da ga nasilno otvori, automobil će odmah pozvati vlasnika, a prethodno će blokirati sve značajne automobilske funkcije, poput menjača i dovoda goriva. Ukoliko nekim čudom EVOS ipak krene, korisnik će na svom telefonu moći da ga prati sa detaljnom mapom kretanja.

Ford EVOS se konstantno puni preko Wi-Fi mreže putem najnovije direct charge tehnologije, za koju se kaže da će biti integrisana u garažu, a obezbeđivaće do dva dana korišćenja po jednom noćnom punjenju. Ford EVOS je trenutno samo kocept i još uvek nema podataka o serijskoj proizvodnji.

mts mondo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *