CBCG: Rizici umjereni, ali ranjivost sektora i dalje postoji

Dodajte komentar

Rizici koji su djelovali na stanje finansijske stabilnosti u 2011. godini bili su umjereni, ali ranjivosti i potencijalni rizici naglašeni produbljavanjem krize u realnom sektoru i dalje postoje u sistemu, navodi se u izvještaju Savjeta za finansijsku stabilnost.

Sjednicom Savjeta za finansijsku stabilnost predsjedavao Radoje Žugić, guverner CBCG, a prisutni su bili članovi Savjeta Milorad Katnić, ministar finansija, Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja. 

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Savjeta za finansijsku stabilnost u 2011. godini, koji sadrži pregled aktivnosti rada Savjeta u izvještajnoj godini i prikaz relevantnih indikatora rizika na bazi kojih je urađena procjena nivoa rizika finansijske stabilnosti u Crnoj Gori za 2011. godinu. U Izvještaju je konstatovano da su rizici koji su djelovali na stanje finansijske stabilnosti u 2011. godini bili umjereni, ali da ranjivosti i potencijalni rizici  naglašeni produbljavanjem krize u realnom sektoru i dalje postoje u sistemu.

Savjet je informisan o dugoročnim rješenjima pitanja rezervne lokacije institucija u sistemu Crne Gore i podržao inicijativu za dugoročno rješenje pitanja rezervne lokacije CDA uslijed značaja kojeg podaci s kojima raspolaže ova agencija imaju za finansijsku stabilnost.

U okviru tekućih pitanja, guverner CBCG je informisao članove Savjeta o rezultatima analize aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, koja je urađena na osnovu raspoloživih podataka iz Kreditnog registra o novoodobrenim kreditima. Takođe, Savjet je informisan  i o planiranim  aktivnostima koje će radna grupa sastavljena od predstavnika Centralne banke, Udruženja banaka i mikrokreditnih institucija, za pitanje privremenog  ograničenja ekstremno visokih kamatnih stopa u budućnosti sprovoditi, navodi se u saopštenju direkcije za odnose sa javnošću CBCG dostavljenom Portalu Analitika.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *