Azijskim berzama vijesti iz Evrope donijele rast

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros snažno porasle, dok je kurs evra prema dolaru skočio više od 1 odsto, nakon što su čelnici EU-a postigli dogovor o mogućnosti pomoći bankama iz evropskih fondova, bez povećanja državnog duga, što bi trebalo smanjiti pritisak na cijenu zaduživanja Italije i Španije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,4 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu skočile između 0,9 i 2,1 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 2 odsto.

Na početku današnjeg trgovanja berzovni su indeksi bili u minusu, no vijest iz Brisela da su nakon maratonskog sastanka čelnici Evropske unije rano jutros postigli dogovor o mogućnosti dokapitalizacije banaka u evrozoni, bez povećanja državnog duga, cijene su akcija naglo skočile.

To znači da će banke koje su u problemima ubuduće moći dobiti svježa sredstva direktno iz privremenog Evropskog fonda za finansijsku stabilizaciju (EFSF) te stalnog Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

U dugotrajnim, napornim pregovorima Italija i Španija čak su blokirale dogovor o paketu za podsticanje ekonomskog rasta, vrijednom 120 milijardi evra, kako bi prisilile partnere na donošenje hitnih mjera.

U tome su i uspjele, pa su čelnici EU-a postigli i dogovor da će se sredstva iz EFSF-a i ESM-a moći koristiti za stabilizaciju tržišta obveznica, pri čemu se članice evrozone koje će koristiti ta sredstva neće prisiljavati na uvođenje dodatnih mjera štednje ili nove reforme.

To bi trebalo ublažiti pritisak na rast prinosa na obveznice Italije i Španije, koji se već danima kreću na nivoima koje se smatraju dugoročno neodrživom cijenom finansiranja, prenose agencije.

Dogovoreno je, takođe, da se do kraja godine formira nadzorno tijelo zaduženo za banke u evrozoni, kako bi se prekinuo ‘začarani krug’ zavisnosti između banaka i državnih dugova.

„Tržište je pozitivno reagovalo na ove vijesti, posebno one koje pomažu Italiji i Španiji. S obzirom da su očekivanja od samita bila niska, ovo je kao da je počelo kišiti u pustinji. No, treba nam još detalja o svim tim planovima, pa je moguće da je ovaj skok cijena akcija samo privremen“, kaže Dariusz Kowalczyk, strateg u banci Credit Agricole CIB.

Ističe i da se još čeka ishod rasprave drugog dana samita o zajedničkim evroobveznicama, čemu se Njemačka oštro protivi.

Bilo kako bilo, današnji dogovor čelnika EU-a podstaknuo je snažan rast evra na valutnim tržištima. Kurs evropske valute skočio je nakon vijesti iz Brisel više od 1,2 odsto, s 1,2450 na 1,2605 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra porasla je, pak, s jučerašnjih 99,45 na 100,05 jena, prenosi Business.hr.

Kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim nivoima, oko 79,40 jena.

Nakon što je juče potonula za 2,5 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku skočila za 1,5 dolara, na 79,20 dolara po barelu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *