Ukrajina i Rusija udružuju napore zbog globalne krize

Dodajte komentar

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je juče da će globalna ekonomska kriza primorati Rusiju i Ukrajinu da preduzmu stroge ekonomske mjere.

“Ne čeka nas laka ekonomska budućnost u ovom trenutku. Moraćemo da donesemo odluke, koje ponekad mogu da budu teške i stroge, hitne odluke za podršku naših ekonomija”, rekao je Medvedev u Kijevu nakon sastanka sa predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tas.

Ruski premijer je naveo da takve odluke ne treba donositi jednostrano, već po mogućnosti zajednički.

Janukovič se složio da je neophodno usaglašavanje bilateralnih akcija.

“Imajući u vidu složenu situaciju u svijetu i dugotrajnu ekonomsku krizu, važno je imati priliku da usaglasimo napore da bismo umanjili probleme sa kojima privrede naših zemalja mogu da se suoče”, poručio je Janukovič.

On je dodao da su Ukrajina i Rusija strateški partneri i da, zbog toga, moraju zajedno da rade na odlukama u vezi integracije svojih ekonomija.

Privredni rast i budžetski prihodi zavisiće upravo od toga koliko uspješno ćemo to obaviti, naglasio je predsjednik Ukrajine.

Medvedev i Janukovič su naveli da će razgovarati i o pitanjima saradnje u oblasti energetike, uključujući gas.

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov izjavio je, nakon sastanka sa Medvedevim, da su Kijev i Moskva postigli dogovor o formiranju bilateralne komisije za rješavanje investicionih sporova.

“Prihvatili smo prijedlog ruske strane da oformimo komisiju koja će se baviti rješavanjem investicionih sporova”, rekao je Azarov, dodajući da će komisija zastupati interese ruskih investitora u Ukrajini, kao i ukrajinskih u Rusiji.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *