Stranci kupili 4,6 odsto francuskih nekretnina 2011.

Dodajte komentar

Stranci, među kojima su najbrojniji Portugalci, prošle godine su kupili 42.000 nekretnina u Francuskoj, što predstavlja 4,6 odsto ostvarene prodaje.

Finansijska kriza je uticala na smanjenu prodaju nekretnina kako u Francuskoj tako i van nje. Stranci su 2011. manje kupovali nepokretnosti u Francuskoj, ali i obrnuto, prenio je francuski list “Figaro”.

Prošle godine broj obavljenih transakcija sa strancima u pogledu kupovine nepokretnosti smanjen je za 0,65 odsto u odnosu na 2010.

Investicije stranaca u nekretnine povećane su prošle godine za 12 odsto iako je cijena nekretnina u staroj gradnji porasla samo za sedam odsto.

To se može prije svega objasniti sve većom zainteresovanošću ruskih oligarha i kineske novoopečane elite za kupovinu prije svega najluksuznijih apartmana sa pogledom na Ajfelovu kulu i nekretnina u francuskoj prestonici gdje cijene rijetko kada padaju.

Šezdeset odsto stranih kupaca nekretnine je kupilo u unutrašnjosti Francuske. Portugalci, i to najčešće oni koji imaju francusko porijeklo, bili su najbrojniji strani kupci nekretnina u Francuskoj.

Englezi, koji su prošle godine predstavljali sedam odsto a 2010. devet odsto strane klijentele, tradicionalno su najviše kupovali u Akitaniji, Bretanji i Normandiji. Italijani su opet bili najzainteresovaniji za kupovinu nekretnina u Provansi i Azurnoj obali.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *