IRF: Ove godine plasiraćemo 20 miliona eura

Dodajte komentar

Izvršni direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predrag Poček kazao je da će ta institucija ove godine plasirati 20 miliona eura kredita po veoma povoljnim uslovima.

– Kamatne stope u rasponu od 4 odsto do 6 odsto, sa rokom otplate kredita do 8 godina u koji je uključen i grejs period do 2 godine. Napominjemo, da će se, kako limiti kredita, tako i ostali uslovi, kao i finansijski potencijal, korigovati kada se iskristališu stvari koje su predmet trenutnih pregovora Evropske investicione banke i Fonda, rekao je Poček u intervjuu za Portal Analitika.

ANALITIKA: Koliko će ove godine IRF plasirati kreditnih sredstava crnogorskoj privredi?

POČEK: Na ime kreditne podrške investitorima, u ovoj godini IRF je opredijelio 20 miliona eura. Uslovi kreditne podrške koncipirani su na način da se stimulišu one djelatnosti na kojima treba da se bazira budući razvoj crnogorske ekonomije, a to su: poljoprivreda i proizvodnja hrane, ostali vidovi proizvodnje, turizam i dr.

Kamatne stope u rasponu od 4 odsto do 6 odsto, sa rokom otplate kredita do 8 godina u koji je uključen i grejs period do 2 godine. Napominjemo, da će se, kako limiti kredita, tako i ostali uslovi, kao i finansijski potencijal, korigovati kada se iskristališu stvari koje su predmet trenutnih pregovora Evropske investicione banke i Fonda.

Primarni cilj rada IRF-a je razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i u skladu s tim u ovoj godini nastojaćemo da se još aktivnije angažujemo u radu na otklanjanju poslovnih barijera, stvaranju biznis ambijenta i pružanju raznih vidova finansijske i nefinansijske podrške namijenjenih stimulisanju razvoja MSP i preduzetništva. Kreditna podrška IRF-a i ove godine podrazumijeva dvije osnovne kreditne linije- posredstvom i uz garancije banaka i direktne kreditne aranžmane. Pored navedenih, kao dvije posebne kreditne linije sektoru MSP smo ponudili liniju namijenjenu ženama u biznisu, implementiranu u prethodnoj godini, kao i kreditnu liniju namijenjenu mladima koji tek započinju sopstveni biznis.

ANALITIKA: Vodite li računa o ravnomjernoj regionalnoj raspodjeli kredita?

POČEK: IRF je u cilju ravnomjernijeg razvoja ekonomije nastavio sa praksom odobravanja stimulansa za projekte koji se realizuju na sjeveru, kao i u nerazvijenim opštinama, Cetinju i Ulcinju. Pored pomenutog, kamatom nižom za jedan procenat stimulišemo i preduzeća koja će realizacijom projekta zaposliti pet ili više lica i na taj način nastojimo doprinijeti smanjenju nezaposlenosti u Crnoj Gori.

ANALITIKA: Koliko je prošle godine plasirano sredstava i u koje projekte?

POČEK: U prethodnoj godini godine finansirano je 200 projekata malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednika. Ukupan iznos sredstva IRF-a u realizaciji ovih projekata iznosi 14,21 miliona eura, dok su banke za finansiranje istih izdvojile dodatnih 1,72 miliona eur. Od jula 2010. godine do danas, pozitivno je ocijenjeno 374 projekta koja su finansirana iz sredstava fonda iznosom od 29,9 milona eura. Takođe, pomenuo bih i našu aktivnost koja se tiče faktoringa gdje smo za 12 mjeseci postigli značajne rezultate i otkupili preko 8 miliona potraživanja preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore.

ANALITIKA: Aktuelna je kreditna linija od 50 miliona eura odobrena od strane EIB-a. Na koji način će biti realizovana?

POČEK: Evropska Investiciona banka je, kao što ste upoznati, 22 aprila zvanično dala pozitivno mišljenje na kreditnu aplikaciju Investicion-razvojnog fonda u iznosu od 50 miliona eura. Trenutno Stručne službe Fonda rade na usaglašavanju Ugovora i dokumenatacione osnove sa Evropskom investicionom bankom. Izvjesno je da ćemo finansirati projekte i posredstvom direktnih kreditnih aranžmana, a pokušaćemo i iskoristiti mrežu finansijskih institucija da na efikasniji način i u što kraćem roku, a ne gubeći na kvalitetu finansiranih ideja, plasiramo odobreni iznos. Takođe, nastojaćemo minimalno korigovati kamatne stope ukoliko budemo morali, obzirom da je stopa pod kojom ćemo se zadužiti još predmet pregovora i biće definisana u narednom periodu. Sredstva ćemo prvenstveno iskoristiti za kreditiranje malih i srednjim preduzeća, obzirom da je to i jedan od uslova Evropske investicione banke, dok će jedan dio biti moguće utrošiti i za finansiranje infrastrukturnih projekata.

ANALITIKA: Šta mislite o ideji da IRF bude transformisan u Razvojnu banku Crne Gore, budući na hroničan nedostatak kredita privredi?

POČEK: Nijesam siguran ni da bi Razvojna banka imali mnogo više instrumenata na

raspolaganju kojim bi mogla da ublaži posljedice nelikvidnosti privrede. Fond ima sve funkcije banke sem u dijelu depozitne funkcije i funkcije platnog prometa, kojim ne možete direktno ublažavati nelikvidnost. U cilju ublažavanja posljedica nelikvidnosti, dozvoljavamo da 20 odsto odobrenih sredstava bude utrošeno u obrtna sredstva, a uspostavili smo i faktoring, proizvod koji direktno ubrzava plati promet među kompanijama i koji je dosta dobro prihvaćen kod privrednika u Crnoj Gori.

Takođe, jedna od ideja, koja još uvjek nije aktuelna i nije zaživjela, je da otvorimo i kreditnu liniju za trajna obrtna sredstva koja bi mogla dodatno da utiče na poboljšanje likvidnosti. Ukoliko uspijemo dogovoriti otvaranje ove linije uz podršku Evropske investicione banke, smatram da ćemo tržištu ponuditi adekvatan set proizvoda, i da će preduzeća koja zaslužuju pažnju, naći interes da sarađuju sa Fondom.

tekst i foto: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *