Valute BRIC-a na najnižem nivou u posljednjih 14 godina

Dodajte komentar

Najveće rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine trenutno bilježe najniže vrijednosti svojih valuta još od 1998. godine.

Kineski juan pao je na najniži nivo od devalvacije 1994. godine, dok je rublja samo prošle sedmic eoslabila za 2,4 posto, rupi za 2,9 posto, odnosno na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, a real za 0,8 posto, piše Bloomberg.

Prema mišljenju Stephena Jena, bivšeg ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda i čelnika analitičkog odjeljenja Morgan Stanleya zaduženog za praćenje valuta, real, rublja i rupi do kraja godine će izgubiti na vrijednosti još oko 15 posto.

“Nisam pretjerano optimističan. Kada globalna ekonomija i kapitalni prilivi uspore, otkrit će se mnogi problemi u tim zemljama i ljudi će si početi postavljati pitanja”, kaže je Jen.

Činjenica je da se investitori djelimično povlače s ta četiri velika rastuća tržišta. No, na povlačenje investitora više od podcijenjenosti kursa djeluju unutrašnji problemi tih zemalja, poput pada potrošačkog povjerenja u Brazilu na najniži nivo od 2009. godine, pada izvoznih cijena ruske naftne na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, rasta indijskog budžestkog deficita i pada kineskih domaćih cijena.

S druge strane podcijenjena vrijednost valuta tih zemalja u odnosu na američki dolar povećava konkurentnost njihovog izvoza i ublažava još jače usporavanje ekonomskog rasta što pak najviše šteti američkim kompanijama.

Naime, američke kompanije se oslanjaju na prihode iz zemalja u razvoju kako bi nadoknadile manjak rasta uzrokovan teškom situacijom u eurozoni i Japanu te slabim rastom kod kuće.

Tako je na primjer američka multinacionalna kompanija P&G, jedan od najvećih svjetskih proizvođača potrošačkih dobara, prošle sedmice po drugi put u posljednje dvije sedmice srezala predviđanja o ovogodišnjem prihodu. Jedan od osnovnih razloga za sniženje planiranih prihoda su upravo kursni gubici na tržištima rastućih ekonomija.

banka.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *