Danas o pomoći za Španiju i Kipar

Dodajte komentar

Ministri finansija evrozone održaće danas telefonsku konferenciju da bi razmotrili formalne zahtjeve Španije i Kipra za finansijsku pomoć.

Neimenovani diplomata naveo da je Evrogrupa obećala da će “brzo ispitati zahtjeve Španije i Kipra, i to je ono što će uraditi”, prenosi AFP. Obje zemlje su formalno zatražile pomoć, dok je Španiji još ranije potvrđeno da može dobiti kredit “težak” do 100 milijardi evra za spas svog bankarskog sektora.

Kipru bi moglo biti potrebno oko deset milijardi evra, takođe za pomoć bankama, navodi izvor.

Najnovije konsultacije uslijediće nakon razgovora ministara finansija Njemačke, Francuske, Italije i Španije u Parizu, dan uoči važnog samita Evropske unije u Briselu, gdje će se razgovarati o produbljivanju integracije i zaustavljanju dužničke krize koja prijeti da proguta Španiju i Italiju.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej, koji je juče objavio izvještaj koji su izradili lideri EU, rekao je da će, za postizanje stabilne ekonomske i monetarne unije u oblasti zajedničke valute i jedinstvenog tržišta EU biti potrebna decenija.

Finansijski svijet i dalje ne očekuje da će se evropski lideri prije decembarskog samita dogovoriti o značajnijim elementima potrebnim za rješavanje krize.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *