Američke banke pišu “testamente”

Dodajte komentar

Pet najvećih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama privode kraju sastavljanje planova za slučaj prestanka poslovanja, na što ih je obavezala država. To bi moglo da ih navede da pojednostave svoje složeno poslovanje.

Ti planovi, poznati kao “testamenti za života”, moraju da budu dostavljeni američkim regulatornim organima do 1. jula, propisuje Dod-Frankov zakon o finansijskoj reformi.

Zakonu je cilj da stane na kraj praksi državne pomoći bankama koje su previše velike da bi se dopustilo da bankrotiraju, prenijela je agencija Rojters.

Ti testamenti mogu da sadrže do 4.000 strana, a budući da zakon dopušta regulatornim organima da idu tako daleko da nalože bankama da prodaju filijale ako ne budu u stanju da isplaniraju kontrolisani bankrot, čak i najzdravije banke su primorane da započnu višegodišnji proces razmršavanja svojih složenih globalnih operacija, tvrde konsultanti iz bankarskog sektora.

Izvori navode kako su među bankama koje će prve predati scenarije likvidacije regulatornim organima poput Uprave federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita banke JP Morgan Čejs, Benk of Amerika, Sitigrup, Goldman Saks i Morgan Stenli.

Velika Britanija i ostale velike svjetske privrede takođe postavljaju slične zahtjeve za planove u slučaju bankrota svojim velikim bankama.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *