Crna Gora dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u EU

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Evropsku uniju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vijeće ministara Evropske unije zaključilo je kako je Crna Gora postigla odgovarajući nivo napretka te su u utorak na sastanku u Luxembourgu preporučili da se s Crnom Gorom u petak, 29. juna,  otvore pristupni pregovori. Odluku trebaju potvrditi šefovi  vlada  27 članica na summitu u Bruxellesu.

“Vijeće je prihvatilo ocjenu Komisije da je Crna Gora postigla potreban nivo ispunjavanja uslova za članstvo, pogotovo u vezi političkih uslova usvojenih na Evropskom summitu u Kopenhagenu 1983. godine”, stoji u saopštenju.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, koji se protivio određivanju datuma početka pregovora s Crnom Gorom, nakon sastanka je ponovio zaključak Vijeća ministara da će se tražiti izvještaj EUROPOL-a o stanju u Crnoj Gori.

“Zabrinuti smo zbog organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Svjesni smo da je taj problem prisutan i u drugim zemljama, ali u Crnoj Gori je to uistinu veliki problem, naglasio je Bildt.

Check Also

Ko plaća najskuplje režije i gdje je tu Crna Gora?

Svjetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izvještaje vezane za troškove života u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *