Venecuela prva po rezervama nafte

Dodajte komentar

Venecuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država sa najvećim dokazanim rezervama nafte koje čine 18 odsto raspoloživih količina tog energenta u svetu.

Istraživanje pokazuje da Saudijska Arabija sada zaostaje za Venecuelom sa udelom od 16 odsto dokazanih rezervi nafte sveta.

Kanada je trećeplasirana sa 175,2 milijarde barela, ili 11 odsto ukupnih rezervi, prenela je njujorška agencija ekonomskih informacija Blumberg.

Krajem 2011, rezerve južnoameričke države Venecuele bile su na nivou od 296,5 milijardi barela, a Saudijske Arabije 265,4 milijarde barela. Procene za Venecuelu porasle su sa 211,2 milijarde barela u prethodnom izveštaju.

“Ove rezerve su kvantifikovala i potvrdile treće strane i čitav svet priznaje da su to najveće dokazane rezerve u svetu“, izjavio je ministar za naftu Venecuele Rafael Ramirez.

Ministar Ramirez je podsetio kako su vlasti u Karakasu oduvek govorile “da će u budućnosti prirodni resursi postati deficitarni i kada se ekonomija oporavi i potražnja povrati, mi ćemo biti jedna od nekoliko zemalja sposobnih da na to odgovorimo”.

U BP su rekli da procene u izveštaju predstavljaju kombinaciju zvaničnih izvora, podataka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i procena treće strane.

Rezerve obuhvataju kondenzate gasa i tečan prirodni gas, kao i sirovine. Prema izveštaju BP, globalne rezerve nafte povećane su na 1,65 biliona barela krajem 2011, rast od 1,9 odsto u odnosu na procenjenih 1,62 biliona barela u 2010. Na Bliskom Istoku se i dalje nalaze najveće globalne rezerve nafte, 48 odsto ili oko 795 milijardi barela.

Na rast utvrdjenih rezervi su imale uticaj i rekordne prosečne cene nafte u 2011, pošto su povećavale komercijalnu sposobnost teško dostižnih depozita, rekao je portparol BP Robert Vajn.

Rusija je povećala rezerve na 88,2 milijardi barela sa 86,6 milijardi barela godinu dana ranije, takodje je naveo BP i učestvuje sa 5,3 odsto u ukupnim svetskim rezervama.

Nafta je od suštinskog značaja za snabdevanje čovečanstva energijom, i predstavlja trećinu globalne potrošnje energije, što je najveća komponenta.

Rezerve Norveške su porasle 2011, na 6,9 milijardi barela, uvećanje u odnosu na 6,8 milijardi barela u 2010. i prvi put posle 11 godina pada.

No, stručnjaci kažu da ključni faktor na svetskom tržištu nafte predstavlja iznos profita, pre nego količina rezervi. U američkoj konsultantskoj firmi Stratedžik Enerdži & Ekonomik Risrč (SEER), smatraju da će možda postojati teškoće u eksploataciji nafte u Venecueli.

“Ljudi i dalje znaju da je veći deo toga veoma teško razviti i da nije tako lako dostupno kao što su to saudijska rezerve“, mišljenja je Majkl Linč, glavni istraživač SEER. “Isti je slučaj sa rezervama naftnog peska u Kanadi”.

Sada je Venecuela 11. po proizvodnji u svetu, iza suseda iz regiona Meksika, a ispred Nigerije i Brazila. Ruski ekspert Denis Borisov, smatra da u Venecueli može biti povećana proizvodnja, ali ne radikalno.

Borisov smatra da uslovi za investiranje u toj državi sprečavaju postizanje veće proizvodnje.

 

Iako su inostrane kompanije pokazale veliki interes u Vencueli, on je ograničen zbog nestabilnosti u regionu, a značajan deo rasta rezervi u proteklih pet godina obezbeđen je iz ležišta u geografski komplikovanom regionu basena reke Orinoko

Drugi stručnjaci kažu da se većina rezervi u Venecueli sastoji od teške i ekstra teške nafte u pojasu Orinoko, a njena eksploatacija je teža i skuplja.

Borisov procenjuje da će “teško biti bilo kakvih promena u vodećim pozicijama u proizvodnji nafte u bliskoj budućnosti, pa će Rusija i Saudijska Arabija ostati na vodećim pozicijama”.

Saudijska Arabija još izvozi najviše nafte na svetu, 10,1 milona b/d u aprilu, dok je količina za Rusiju bila 9,9 miliona, u martu.

Po Borisovu, državna kompanija PDVSA, nedovoljno troši na istraživanje i proizvodnju, dok su neke velike multinacionalne kompanije poput EksonMobila, nesklone da rade u zemlji koja nacionalizuje ključne privredne sektore. Dodatna proizvodnja je, pak, od ključne važnosti za stabilnost ili manjak energenata u svetu.

To je opet, po pojedinim stračnjacima, razlog da je Venecuela medju članicama OPEC, sklonija višim cenama nafte. Ramirez je sredinom meseca rekao da cena nafte treba da bude veća od 100 američkih dolara za barel i nedavni pad cena sirovine ocenio kao “opasan za proizvođače”.

b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *