Srbija gasi Željezaru Smederevo

Dodajte komentar

Proizvodnja u Železari Smederevo biće zaustavljena početkom jula, a na prinudne odmore otići će blizu 5.000 radnika.  Država nema novca da finansira proizvodnju, gubici se uvećavaju, pa se očekuje da čeličana neće raditi dva meseca.

“Visoka peć staće 5. jula”, kaže Predrag Umičević, predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smederevo.

Umičević tvrdi da je odluka države da zagasi peć posledica slabog plasmana čelika na tržištu.

“Proizvodnja staje zbog nemogućnosti da se i ovo, što se trenutno smanjenim kapacitetima proizvodi, proda jer nema potražnje na tržištu. Na ovaj način ćemo smanjiti gubitke” , kaže predsednik Skupštine železare.

Koliko će srpski proizvođač čelika stajati, zasada se ne zna. Radni tim za Železaru razmatra dve opcije – da proizvodnja stoji 15 ili 45 dana

Upućeni, ipak, tvrde da se peć neće zaduvati do septembra.

“Država je u finansijskom kolapsu, i ovo je očekivana odluka. Para za sirovine neima, i proizvodnja će sigurno stajati do septembra i isteka tendera“, tvrdi predsednik Ujedinjenih sindikata „Sloga“ Željko Veselinović.

Ponuda „Donjeck stila“ o osnivanju konzorcijuma, u kome bi Ukrajinci obezbedili sirovine i tržište, a država remont druge peći, moraće da čeka istek roka za tender.

“Takvi dogovori su samo bacanje prašine u oči, i nisu zakoniti dok tender traje. Radna grupa je u nelegalnom statusu do formiranja nove vlade. Kupaca za čeličanu trenutno nema, a sva je prilika da ih neće biti ni u septembru, i da će železara ostati u rukama države. Nova vlada moraće hitno da zauzme stav o sudbini fabrike” – smatra predsednik sindikata „Sloga“.

Upućivanje radnika na plaćena odsustva počeće od 1. jula, a procene su da će iz fabrike otići oko 5.000 radnika. Ostaće tek nekoliko stotina radnika koji će dežurati i obezbeđivati postrojenja, kaže predsednik „Sloge“.

Železara Smederevo je u 2011. godini, dok je bila pod upravom „Ju-Es stil Srbija“, napravila gubitak od čak 16 milijardi dinara. Koliki su gubici načinjeni od trenututka kada ju je država preuzela, niko ne može pouzdano da kaže.

Prema procenama, svaka proizvodnja ispod 100.000 tona mesečno stvara gubitke, a železara je mesecima na nivou 40.000-70.000 tona.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, kada ju je Vlada otkupila za jedan dolar od „Ju-Es stila“. Vlada je nedavno po drugi put produžila rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru za još tri meseca, odnosno do 10. septembra, jer nije bilo ponude za kupovinu.

U “Železari Smederevo” u utorak, 26. juna biće održan sastanak predstavnika sindikata metalskog sektora Srbije povodom situacije u toj čeličani i najave privremene obustave proizvodnje, izjavio je danas predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u toj kompaniji Mileta Gujaničić.

Sa tog skupa poslaćemo jasnu poruku državi da gašenje “Železare Smederevo” znači i gašenje čitavog metalskog kompleksa u državi i da što pre treba da se nađe rešenje, rekao je Gujaničić.

Prema njegovim rečima, tačno je da će 5. jula druga visoka peć u “Železari Smederevo” biti stavljenja na “tihi hod”, odnosno da će privremeno biti obustavljenja proizvodnja.

On je istakao da je zaposlenima, kojih je više od pet hiljada, ponuđeno da odu na redovne godišnje odmore ili plaćena odsustva do 45 dana.

b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *